Dějiny světla - románová cesta do hlubin Drtikolovy duše

Brno - Život Františka Drtikola byl životem plným protikladů. A tak osud tohoto neobyčejného fotografa zachycuje i román dvaatřicetiletého spisovatele Jana Němce. Jeho Dějiny světla jsou podle nakladatelství Host, jež knihu vydává, nezvykle pojatou románovou freskou, uměleckým a duchovním bildungsromanem.

Kdo to vlastně byl František Drtikol? ptá se nakladatelství v anotaci románu. Dandy z hornického maloměsta, světově známý fotograf, jehož živnost krachovala, mistr aktů, co nikdy neměl štěstí na ženy, mystik a buddhista, který uvěřil v komunismus; muž mnoha vnějších rozporů a jejich vnitřní syntézy.

Jméno Drtikol je téměř synonymem pro akt. Teď před tebou ženy v rouše Evině defilují jedna za druhou, odstrojí se obvykle za zástěnou, protože svlékat se stydí daleko více než být nahé a pak předstoupí jako tvárná hlína před svého stvořitele, popisuje intimní situaci mezi fotografem a jeho modelem Jan Němec ve svém románu.

Drtikol nahotu vnímal jako boží dílo, za které se není třeba stydět. Jako první u nás vystavil fotografický akt na veřejnosti. „Dokázal vybalancovat až na nejostřejší hranu to, co je možné ukázat z lidské nahoty, a to, co je akceptovatelné společností. Česká společnost určitě nebyla nijak odvážná ve věcech otevřené sexuality,“ domnívá se Němec.

Vychází román o Františku Drtikolovi (zdroj: ČT24)

Dějiny světla jsou příběhem o životě plném protikladů. Syn hokynáře chce být malířem, na nátlak otce se ale stane fotografem. Proslaví se akty, ale na ženy nemá štěstí. „Jeho život je přelomený do dvou polovin - fotografické a mystické. Spojeny jsou krásnou symbolikou světla, jak vnějšího fotografického, tak vnitřního, k němuž se dostal v druhé polovině života,“ připomíná Drtikolovu inklinaci k buddhismu teoretik umělecké fotografie Jan Mlčoch.

Jmenuji se Drtikol. Drtil jsem kola, která mě svírala. Jsem fotograf. Fotografoval jsem světlem. Píši lidem do duší světlem poznání. /František Drtikol/

Dějiny světla jsou Němcovou druhou knihou, za prozaickou prvotinu, povídkovou Hru pro čtyři ruce (2009) byl nominován na Cenu Jiřího Ortena. Vystudovaný religionista a sociolog pracuje v nakladatelství Host, které jeho knihu vydává, jako redaktor. Román o Drtikolovi napsal nezvykle v du-formě (druhé osobě jednotného čísla) - jako by slavnému fotografovi vyprávěl o něm samém. Děj pokrývá víc než půl století, ožívají v něm příbramské stříbrné doly, Mnichov v době secese i prvorepubliková bohéma.

Ideální je četbu románu spojit s návštěvou Uměleckoprůmyslového muzea, které u příležitosti 130. výročí narození Františka Drtikola připravilo výstavu jeho fotografií. K vidění je do 24. listopadu. Známý fotograf inspiroval také jedno uskupení na hudební scéně - jmenuje se Drtikol, jeho frontmanem je producent Milan Kuchynka a své debutové album Pomalé děje pokřtí 12. listopadu v pražské Malostranské besedě.