AniFest zapálil desátou svíčku na dortu

Teplice – V Teplicích dnes začal jubilejní desátý ročník mezinárodního festivalu animovaných filmů AniFest. Hned první den pořadatelé překonali rekord v počtu filmových diváků, na fotbalovém stadionu se sešlo téměř 2 500 dětí. Původně měl být na stadionu FK Teplice promítán český snímek Fimfárum, na poslední chvíli se ale plány změnily, protože autoři Fimfára nechtěli projekci za denního světla povolit, prvky vytvořené do temného kinosálu by podle nich nemohly vyniknout. Diváci tak zhlédli loňský oscarový film Vzhůru do oblak. Podle Roberta Zauera z Agentury Dobrý den pořadatelé vytvořili rekord, žádný film ještě na stadionu nesledovalo více lidí.

AniFest letos slaví deset let od svého založení. Kromě mezinárodní soutěže v deseti kategoriích festival nabídne i japonské anime, lotyšskou retrospektivu či pásma tvorby jednotlivých porotců. Do soutěžních kategorií se přihlásilo 1 500 filmů z 62 zemí, vybráno nakonec bylo 350 titulů – celovečerních, krátkých, studentských a dětských filmů, znělek, videoklipů a reklam.

V sekci AniFest Choice bude uveden výběr toho nejlepšího ze současné světové animace - snímky, které bodovaly na festivalech v Annecy nebo v Cannes, byly poctěny nominací na Oscara (Kinematograf) či samotným Oscarem (The Lost Thing). Z distribučních novinek se objeví celovečerní oscarový kandidát – francouzský snímek Iluzionista, španělská romance v rytmu bolera Chico a Rita, americké novinky Rango a Já padouch i nejnovější dílo Jana Švankmajera Přežít svůj život. Českou předpremiéru bude mít novinka studia Disney Animation Medvídek Pú.

Od krátké metráže po celovečerní filmy

"Diváci se mohou těšit třeba i na české filmy, dva nejnovější celovečerní – Autopohádky a Fimfárum, které běží v soutěži. Z těch zahraničních určitě potěší film Rango, což je novinka z americké produkce. Dokonce přijede i jeden z amerických animátorů, který řekne divákům, jakým způsobem film vznikal. Bude zde i spousta dalších zajímavých osobností a hostů,„ láká na festival jeho výkonný ředitel Jakub Hora. Podle slov Hory se AniFest snaží zůstat věrný koncepci, kterou sleduje od počátku. “Chceme zabrat co nejširší spektrum volné tvorby, od krátké metráže, což je poklad světové animace, po celovečerní filmy, kde se zase snažíme nabízet ty nejnovější hity," vysvětluje Hora.

Jakub Hora, výkonný ředitel AniFestu

„Jedním ze speciálních programů bude poklona české škole animace, což je takovým naším poděkováním starým českým mistrům, díky kterým můžeme dnes v rámci festivalu komunikovat s celým světem, protože česká animace má ve světě stále velmi dobré jméno.“

AniFest se ale zároveň vrací i do historie. „V rámci našeho výročí chceme reflektovat celý festival, jak probíhá od roku 2002 v Třeboni až do roku 2011 v Teplicích,“ dodává Hora. Jubilejní desátý ročník tak bude doprovázet například i výstava, která připomene nejzajímavější okamžiky během uplynulých deseti ročníků festivalu. Festival je netradičně zahájen projekcí na teplickém stadionu. „AniFest je velmi dobrá značka, proč se s ní nespojit?“ komentuje netradiční spolupráci festivalu a fotbalového klubu ředitel komunikace FK Teplice Petr Heidenreich.

Hlavním mediálním partnerem AniFestu je Česká televize, během festivalu tak můžete sledovat ve večerních hodinách na ČT2 Šupiny AniFestu. Jubilejní desátý ročník mezinárodní přehlídky animovaných filmů potrvá do 1. května.

Autopohádky / O princezně, která se nesmála
Zdroj: ČT24/Bioskop