Žebříček ekonomické svobody – Česko si za Nečase polepšilo o deset míst

Praha – Česká republika je 42. ekonomicky nejsvobodnější zemí ze 152 sledovaných států světa. Vyplývá to z žebříčku "Economic Freedom of the World Index" (index ekonomické svobody) kanadského institutu Fraser, který vychází z dat roku 2012. Od posledního měření si Česko polepšilo o deset míst. Nejsvobodnější zemí světa je již tradičně Hongkong, naopak nejméně svobodná je opět Venezuela.

„Vývoj pozice České republiky je samozřejmě velmi pozitivní. Při interpretaci výsledku je si ale nutné uvědomit, že do velmi složitých zjišťování statistických údajů u 152 zemí světa vstupují data z roku 2012. Tento letošní výsledek je tedy ještě počinem Nečasovy vlády a zároveň - v dobrém slova smyslu - hozenou rukavicí současné vládní koalici,“ uvedl Jiří Schwarz z Centra ekonomických a tržních analýz (CETA).

Výraznému zlepšení pozice Česka podle Schwarze pomohlo především uvolnění trhu se zemědělskou půdou pro zahraniční subjekty v únoru 2012. Paradoxně podle něj rovněž pomohla také ekonomická krize, která vedla k omezení vládních investic, tedy přerozdělování. To totiž ekonomickou svobodu omezuje. „Když pozoruji poslední kroky současné vlády, mám velkou obavu o zhoršení pozice ČR v dalších letech,“ uvedl hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda.

Ze studie dále vyplývá, že v ukazateli velikosti státního sektoru podle výdajů a investic je ČR na 108. příčce. V případě ukazatele inflačního prostředí obsadilo Česko 26. pozici, u úrovně právního státu 54. pozici, u mezinárodního obchodu 25. místo a u celkové regulace 32. pozici. Ovšem v případě regulace podnikání se umístila ČR až na 131. místě.

Nejlépe ze zemí EU si vede Finsko

V první desítce ekonomicky nejsvobodnějších zemí je z Evropy na čtvrtém místě Švýcarsko, ze zemí EU pak na desátém místě Finsko. Slovensko si letos v indexu pohoršilo ze 36. pozice na 45. místo. USA a Velká Británie se umístily na 12. místě. Jednoznačně ekonomicky nejsvobodnější zemí světa je Hongkong. „Aktuálně probíhající protesty ilustrují, že si tamní obyvatelé velmi dobře uvědomují potenciální ztráty, pokud by byly porušeny zásady právního státu a rovného zacházení se všemi občany,“ uvedl jeden z autorů studie Fred McMahon.  

Index se zveřejňuje od roku 1996. Dnes zveřejněné údaje vycházejí z dat roku 2012. Zpoždění je způsobeno tím, že je nutné počkat na údaje ze 152 zemí světa. Index se skládá z pěti ukazatelů, které se týkají velikosti státního sektoru, úrovně právního státu, mezinárodního obchodu nebo celkové regulace. Dalším faktorem je měnové prostředí dané země a inflační prostředí.

10 států s největší ekonomickou svobodou

  1. Hongkong
  2. Singapur
  3. Nový Zéland
  4. Švýcarsko
  5. Mauricius
  6. Spojené arabské emiráty
  7. Kanada
  8. Austrálie
  9. Jordánsko
  10. Chile

10 států s nejmenší ekonomickou svobodou

152. Venezuela
151. Republika Kongo
150. Zimbabwe
149. Argentina
148. Algérie
147. Írán
146. Čad
145. Burundi
144. Demokratická republika Kongo
143: Myanmar