Sociální demokraté už vědí, jak na krizi - představili protikrizový balíček

Praha - Sociální demokracie chce kvůli krizi zavést třicetiprocentní daň ze superhrubé mzdy pro lidi, kteří vydělávají více než 1,2 milionu korun ročně. Zároveň chce mimo jiné zvýšit základní slevu na dani o 3 600 korun ročně nebo letos jednorázově vyplatit třináctý důchod starobním i invalidním důchodcům. Na důchody chce ČSSD vzít část peněz státu z loňské dividendy společnosti ČEZ. Strana také například chce opět prodloužit vyplácení podpory v nezaměstnanosti z pěti na šest měsíců nebo snížení nižší sazby DPH z 9 na 6 procent. Dopad na rozpočet má být 20 miliard korun s tím, že část z této sumy by se mohla pokrýt z letošní dividendy společnosti ČEZ a část ze zvýšení některých daní.

Sociální demokraté přicházejí s vlastními návrhy zejména proto, že vláda není na krizi, která letos zasáhne i českou ekonomiku, připravena. Vláda podle sociálních demokratů operuje s nereálným odhadem schodku státního rozpočtu, nedostatečně využívá evropské fondy. ČSSD také zpochybňuje efektivitu Národní ekonomické rady vlády. Tu sociální demokraté rovnou označili jako spolek lobbistů.

Ministr financí Miroslav Kalousek v Otázkách Václava Moravce označil sociálnědemokratická opatření proti ekonomické krizi české ekonomiky za nadměrně finančně náročná. Varoval především před zvyšováním daní: „Léčit hospodářskou krizi zvyšováním daní, to má asi stejný efekt, jako když budete léčit angínu ledovou sprchou,“ komentoval Kalousek plány sociální demokracie ohledně daní.

Opatření ČSSD proti krizi:

  • Prodloužení podpory v nezaměstnanosti u lidí do 50 let ze stávajících pěti na šest měsíců a zvýšení podpory na 80 procent měsíčního čistého výdělku - opatření na dva roky
  • Zavedení nemocenského pojištění v prvních třech dnech nemoci ve výši 25 procent - trvalé opatření
  • Úprava stávajícího tempa deregulace nájemného s cílem snížit sociální dopady na nájemníky jejich rozložením do roku 2013
  • Vyplacení třináctého důchodu jen pro letošní rok (má být vyplacen v listopadu 2009 ve výši 2 400 korun)
  • Zvýšení základní slevy na dani o 3 600 korun ročně - dočasné opatření na dva roky.
  • Snížení sazby DPH z 9 na 5 procent (do konce roku 2010)
  • Zvýšení příspěvku na bydlení o 300 korun měsíčně - opatření do roku 2011
  • Zavést daň 30 procent ze superhrubé mzdy z mezd zhruba 100 tisíc měsíčně
  • Zelené karty pro cizince - prodloužení dobu, dokdy úřad práce nabízí volné místo tuzemským uchazečům, z nynějších 30 na 60 dní. Teprve pak by ho mohl nabídnout zahraničním dělníkům.
  • Na zisky firem by se měla natrvalo vztahovat loňská sazba 21 procent a nikoli letošních 20 procent.


Na tiskové konferenci vystoupil i předseda sociální demokracie Jiří Paroubek, který vyjádřil znepokojení nad tím, jak vláda přistupuje k řešení státního rozpočtu. Vláda si podle něj neuvědomuje vážnost rozpočtu. „Dá se říci, že vláda nekoná a nekoná ani, pokud jde o přípravu komplexních opatření proti krizi,“ dodal Paroubek s tím, že vládní reformy z minulého roku ještě zesílily krizové jevy, které se objevují dnes v hospodářství naší země. Ministr financí Kalousek podle něj jen zveřejňuje nápady a nemá celistvý program proti krizi.