Průměrný Pražák vydělává o 6,5 tisíce více než průměrný Čech

Praha – Průměrný plat v Česku neustále roste. V hlavním městě už ale dvakrát po sobě zamířil dolů. I tak mzdy v Praze stále zůstávají mnohem vyšší než ve zbytku republiky. Zatímco průměrný Čech si ve druhém čtvrtletí letošního roku vydělal 23 984 korun, pracovník zaměstnaný v Praze si v průměru přišel na 30 413 korun. Praha je nyní jediným městem v České republice, které je v oblasti platů nad celorepublikovým průměrem.

Hledá se programátor v Praze a v Českých Budějovicích. V nabídce práce se inzeruje identická pozice, stejné povinnosti. Jediné, co se liší, je plat – v tomto případě hned o patnáct tisíc korun. A rozdíly jsou i u jiných profesí. „Mohli bychom jmenovat například řemeslníky, kteří mají v centrálním regionu kolem Prahy mnohem více zakázek, tedy si diktují mnohem větší ceny,“ podotkl marketingový manažer společnosti Manpower Jiří Halbrštát.

Důvodů k rozdílům ve mzdě je ale více. Roli hraje například odlišná nabídka pracovních míst, kumulace velkých nadnárodních společností, ale i to, že nezaměstnanost v hlavním městě dosahuje minimálních hodnot. Pohybuje se jen kolem 4 procent, a tak je pro firmy sídlící v Praze těžší sehnat kvalifikované pracovníky. Vyšší mzdy požadují také sami zaměstnanci, například náklady na bydlení jsou totiž v hlavním městě ve srovnání s dalšími regiony také citelně vyšší. Zatímco například v již zmiňovaných Českých Budějovicích lze 60metrový byt pořídit v průměru za necelých 1,5 milionu korun, v Praze vyjde srovnatelný byt téměř na 3,2 milionu korun.

Lidé začínají za lépe placenou prací dojíždět

Stále více lidí řeší lukrativně vyhlížející rozdíly ve mzdách dojížděním. Například Prahu s Hradcem dělí na mapě jen zhruba 100 kilometrů. V průměrné měsíční mzdě to ale dělá osmitisícový rozdíl. A tak není divu, že v poslední době začalo přibývat Čechů, kteří neváhají za lepší prací dojíždět. „U nás je mobilita pořád malá, i když dojezdová vzdálenost se stále zvyšuje. Není výjimkou, že lidé dojíždějí za prací právě do velkých měst, jako je typicky Praha či Brno, i 50 až 80 kilometrů,“ uvedl sociolog Petr Soukup.

Reportáž Vandy Kašové a Veroniky Kubíčkové (zdroj: ČT24)

Najdou se ale také lidé, kteří míří z přelidněné metropole naprosto opačným směrem do klidnějších regionů. Podle sociologů jsou to hlavně lidé s vyšším vzděláním, kterým k práci stačí počítač a připojení k internetu.