Projednávání rozpočtu? Jen když si poslanci schválí plán schůze

Praha - Poslaneckou sněmovnu čeká další mimořádná schůze, tentokrát kvůli státnímu rozpočtu na rok 2009. Podmínkou pro jakékoliv jednání je ale schválení programu schůze, proti kterému se však již včera vyslovila opozice. Rozpočet počítá se schodkem 38,1 miliardy korun a je terčem kritiky právě z řad sociální demokracie, podle níž nedostatečně reflektuje možné následky světové finanční krize.

Navrhovaný rozpočet byl opakovaně kritizován za to, že počítá s příliš optimistickým růstem ekonomiky. Naposledy na něj zaútočil stínový ministr financí za ČSSD Bohuslav Sobotka. Obvinil vládu, že je „zoufale pasivní“, a že v rozpočtu stále kalkuluje se zrychlením růstu ekonomiky na 4,8 procenta, zatímco Mezinárodní měnový fond odhaduje zpomalení až na dvě procenta. Ministr financí Miroslav Kalousek proto nevyloučil, že by kvůli nižšímu růstu ekonomiky mohlo dojít ještě k dalším škrtům ve výdajích jednotlivých ministerstev.

ČSSD vedle toho požaduje, aby státní rozpočet na příští rok počítal s uvolněním peněz na řešení důsledků hospodářské krize. Podle sociálnědemokratického stínového ministra financí Bohuslava Sobotky vládní návrh rozpočtu nic takového neobsahuje. Premiér Mirek Topolánek namítl, že vláda s opatřeními počítá v krizovém scénáři pro situaci, která ale zatím dosud nenastala.

Topolánek hrozí pádem vlády

Pokud se klíčové věci nepodaří koalici ve sněmovně prosadit, hrozí premiér Topolánek dokonce pádem vlády: „Pokud neprojde schůze, je to na vážné zamyšlení, jestli vláda nemá odejít. V tom smyslu by nemohla plnit ani základní funkce státu.“

Jestli schůze vůbec proběhne, záleží opět do jisté míry na opozici. „Vláda přeci musí mít zajištěné hlasy pro svoji existenci. Buďto je má, a pak nebude rozpočtové provizorium, nebo je nemá a pak hrozí to, že nebudeme mít rozpočet,“ řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Návrh státního rozpočtu na rok 2009
Zdroj: ČT24/Patria Finance