Převzetí Freddie Mac a Fannie Mae povzbudilo trhy i dolar

Praha - Nedělní oznámení americké vlády o převzetí kontroly nad dlouhodobě ztrátovými a zadluženými hypotečními agenturami Freddie Mac a Fannie Mae povzbudilo investory na celém světě. Nerostly ale jen burzy, na roční maximum vůči koši ostatních předních měn se vyšplhal i kurs amerického dolaru.

K vůbec největší finanční intervenci v historii přiměly vládu Spojených států rostoucí ztráty obou agentur, které se za poslední rok vyšplhaly skoro na 14 miliard dolarů. Freddie Mac a Fannie Mae přitom garantují skoro polovinu všech amerických hypoték za zhruba 5 bilionů dolarů. „Jsou tak velké, že jejich pád by způsobil problémy na finančních trzích nejen tady, ale po celém světě,“ zdůvodnil krok administrativy americký ministr financí Henry Paulson.

Centrální bankéři tleskají americké vládě 

Rozhodnutí americké vlády uvítali šéfové centrálních bank vyspělých zemí světa. „Bylo to velmi důležité rozhodnutí, vítané rozhodnutí,“ nechal se slyšet šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet. Podobně hovoří zástupci Japonska a Číny, podle nichž Bílý dům udělal krok ke stabilizaci celé globální ekonomiky. Prudkým zpevněním reagovaly ceny akcií.  Růst začaly v Asii a pokračovaly i na evropských trzích. Pozadu nezůstala ani pražská burza - index PX zpevnil o 3,89 procenta.

Jim Rogers:

„Spojené státy jsou v současné době komunističtější než Čína.“

Převzetí agentur problém neřeší 

Zatímco někteří investoři vítají počínání bílého domu při záchraně pilířů amerického hypotečního trhu s nadšením, objevily se i negativní reakce. Převzetí agentur kritizoval například přední americký investor Jim Rogers. „Je to šílené, naprostý nesmysl. Za jediný víkend víc než dvojnásobili státní dluh kvůli hrstce podvodníků a nekompetentních lidí. Nejsem si úplně jist, proč bych měl já nebo někdo jiný za to platit,“ uvedl. Důvod k oslavám nemají ani akcionáři agentur. Zatímco všechny velké banky rostly a připsaly si pět až sedm procent, akcie Fannie Mae klesly o více než 81 procent a Freddie Mac o 75 procent.

Také analytici upozorňují, že převzetí obou finančních ústavů hypoteční krizi nevyřeší. Hlavní příčinou problémů na finančních trzích v USA i jinde ve světě je totiž jejich samotná struktura.

Pád Freddie Mac a Fannie Mae by způsobil globální krizi 

Freddie Mac a Fannie Mae fungují tak, že od bank vykupují hypotéky a ty pak mění na jiné investiční nástroje, které nabízejí investorům v USA i zahraničí. Je tedy zřejmé, že pokud by instituce měly ještě větší problémy, hrozila by destabilizace v globálním měřítku. To je i hlavní argument vlády, která odráží kritiku za to, že nenechá agentury normálně zbankrotovat, pokud mají soukromé investory.

Záchrana Freddie Mac a Fannie Mae může USA podle odhadů přijít na více než sto miliard dolarů, tedy přes 1,7 bilionu korun. Vláda si na ni zřejmě bude muset vypůjčit. Podle analytiků by to mohlo vyústit i v pokles kurzu dolaru.