Policie začala prověřovat solární licence

Praha – Do hledáčku policie se dostalo rychlé udělování licencí na provozování solárních elektráren z konce minulého roku. Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality se zaměřuje především na Energetický regulační úřad (ERÚ). Píšou o tom pondělní Hospodářské noviny. Podle jejich informací mluví pracovníci ERÚ anonymně i o politickém tlaku na schválení některých projektů. Pozornost policie přilákal úřad, když za posledních patnáct dní minulého roku udělil 328 povolení pro solární elektrárny.

Podle nové šéfky úřadu Aleny Vitáskové prověřuje policie postup úřadu z konce minulého roku. „Připravuji audit, který vyhodnotí, zda došlo k selhání systému, či jednotlivce,“ tvrdí šéfka. Blíž se k věci nechtěla vyjádřit s tím, že teprve zjišťuje detaily. Z úřadu musel odejít nejméně jeden úředník, který udělil licenci nedostavěné elektrárně. Předchozí šéf úřadu Josef Fiřt také odvolal šéfa licenčního odboru Luďka Pražáka. V jeho případě však nešlo o podezření z korupce, odbor nezvládl manažersky.

Protikorupční policie se zaměří také na některé úřady, které vydávaly stavební povolení, rozhodnutí o kolaudaci nebo revizní posudky. „Touto věcí se už několik měsíců zabývají detektivové protikorupční policie,“ dodává mluvčí Policejního prezidia ČR Jaroslav Ibehej.

Zuzana Musilová, generální sekretář, Česká fotovoltaická průmyslová asociace:

„Zkušenosti našich členů byly velmi špatné. Už od poloviny loňského roku evidujeme desítky stížností ze strany drobných podnikatelů, kterým se nedařilo připojit jejich elektrárny. A to přesto, že byly zcela dokončeny.“

Zatímco běžně trvá proces připojování zhruba jeden měsíc, v případě některých investorů to dokonce trvalo déle než šest měsíců. Podle Musilové se k různým investorům přistupovalo různě. „Některé menší elektrárny nebyly připojené, a to ani za šest nebo sedm měsíců. Zatímco jiné elektrárny se podařilo připojit do konce roku a byly připojeny třeba za několik dní,“ dodává Musilová.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

V prosinci se připojovalo jako o závod, šlo o miliony

V prosinci se tedy v některých případech velmi pospíchalo. Od ledna totiž začaly platit mnohem nižší výkupní ceny. Těsně před koncem vyšších dotací se tak připojily například dvě elektrárny Papeno 2 v Sokolnici.  Narychlo se také připojovala i společnost Zet Group. Dva dny před koncem roku získal licenci i sám distributor - ČEZ. „Termín připojení je dán smluvním vztahem a je naprosto zřetelný i pro druhou stranu,“ vysvětluje ale mluvčí ČEZu Bohdana Horáčková. Jeho solární elektrárny v Ralsku a Mimoni patři mezi ty největší povolené v posledních dvou prosincových týdnech.

Analytik ENA Jiří Gavor:

"Ty podmínky se změnily výrazně - z loňských 12 400 korun za megawatt hodinu to spadlo na méně než 50 procent původní hodnoty. To pro většinu investorů už přestává být atraktivní.

Energetický regulační úřad provedl stovky kontrol a zjistil řadu pochybení. Nejčastěji na straně stavebních úřadů a revizních techniků. Podle listu HN však zatím nepadlo žádné obvinění.