Mladí absolventi nehledají už jen vysoký výdělek, rozhoduje i pružnost pracovní doby

Pro mladé už nejsou důležité jen peníze (zdroj: ČT24)

Klesá počet mladých lidí registrovaných na úřadech práce. V květnu jich bylo něco málo přes 16 tisíc, o čtyři tisíce míň než loni touto dobou. Z toho dvě třetiny tvoří absolventi škol. V následujících měsících jich bude kvůli končícímu studiu v evidenci přibývat. Dokazuje to každoroční praxe - porovnají-li se červnové statistiky se zářijovými - počet absolventů bez práce se většinou zvedá  zhruba o deset tisíc. A podle celosvětového průzkumu roste nová generace zaměstnanců s jinými požadavky - pro mladé nejsou důležité jen peníze, ale třeba i dovolená a možnost vybrat si volno, kdy zrovna potřebují.

Karin Vyhnalíková právě absolvovala závěrečné praktické zkoušky, na instalatérku se učila tři roky. Práci ale zatím domluvenou nemá. „Měsíc si dám prázdniny a potom budu hledat práci,“ říká studentka 3. ročníku Střední odborné školy stavební a zahradnické Vyhnalíková.
Naopak Lukáš Pekárek hned po zkouškách nastoupí do rodinné kamnářské firmy.

Na této škole se v různých řemeslných oborech vyučí asi 180 žáků. Z toho třetina z nich už má práci jistou. Dalších padesát žáků pak bude ve studiu ještě pokračovat. „Je pořád třetina žáků, kteří si ještě dají prázdniny a potom teprve uvažují o tom, jestli se do toho procesu zapojí, ti prostě nemají ještě jasno,“ dodává zástupce ředitele Střední odborné školy stavební a zahradnické Zdeněk Šerák.

Právě ti po prázdninách začnou plnit úřady práce. Každý rok jich v září přibude zhruba deset tisíc. „V evidenci úřadu práce jsou nejčastěji absolventi škol zaměřených na gastronomii, hotelnictví a turismus. Z vysokých škol jsou nejčastěji zastoupeni bývalí posluchači škol zaměřených na ekonomii,“ upřesňuje mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková.

Do práce teď navíc nastupuje úplně jiná generace. A s jinými požadavky. „Chce jenom lepší balanci mezi osobním a pracovním životem. To nutně neznamená, že chce pracovat méně, ona chce jenom flexibilnější práci, chce si více řídit, kdy bude pracovat, kdy ne,“ říká ředitelka Manpower Group Jaroslava Rezlerová.

Květiny
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Třeba tady razí heslo – nechoďte do práce, pracujte odkudkoli. Nové sídlo nabízí množství klidných, i rušných zákoutí – podle toho, co má zrovna člověk na starosti. Není problém rozdělit jednu místnost na dvě, když je třeba. Většina zaměstnanců tu nemá svůj vlastní pracovní stůl, ani kancelář – a to dokonce ani generální ředitelka.

Právě možnost pracovat odkudkoli považuje za největší benefit třeba i vedoucí marketingového týmu Microsoft i Michal Horáček. „Můžu ráno pracovat z domova. Když už se uklidní Jižní spojka, tak se můžu přesunout do práce. Strávit několik hodin v práci, přesunout se ke klientovi.“

Podle celosvětového průzkumu pak mladí, pokud chtějí víc peněz, odvádějí i více práce. A tak hned čtvrtina z nich má dvě zaměstnání.