Jíme dráž než před lety?

Praha - Jak se změnil každodenní život v České republice za posledních dvacet let? Máme se dnes lépe nebo hůře než na začátku devadesátých let? Právě tímto tématem se zabývá nový čtyřdílný pořad České televize Moje drahé Česko, na nějž se diváci mohou podívat každé pondělí od 21 hodin. Minulý díl se věnoval nakupování, ten dnešní nese název Jídlo a restaurace. Uvidíme, s jakým cenovým rozdílem lze nakoupit například základní suroviny na výrobu tradičního vepřa-knedla-zela či jak se za poslední roky změnily ceny potravin.

V úvodu pořadu nás čeká srovnání cen surovin potřebných na vepřo-knedlo-zelo ve čtyřech evropských zemích. O potřebná data ze Slovenska, Polska, Belgie či Německa se postarali zahraniční reportéři, kteří sestavili spotřební koš surovin potřebných na výrobu tohoto jídla. Pořad se bude snažit zároveň reagovat na připomínky diváků, kteří mohou své dotazy pokládat prostřednictvím internetové sítě Facebook.

Dnešní díl nabídne i řadu dat, která ilustrují cenový vývoj potravin za posledních několik let. Autoři pracují s daty Českého statistického úřadu, Eurostatu nebo ministerstva práce a sociálních věcí a tyto výsledky přichází s velkým zpožděním. „Abychom mohli srovnávat mzdy a cenovou hladinu, potřebujeme často data až z roku 2008, což je například při srovnávání konkrétních potravin problematické,“ uvedla spoluautorka Veronika Kubíčková. Tvůrci pořadu proto často musí shánět potřebná data na místě, tedy v nákupních centrech a obchodech.

Highlight (zdroj: ČT24)

Hosté, kteří se dnes večer v pořadu vyskytnou, se často jídlem zabývají i v praxi. Nicméně svůj názor zde vyjádří i někteří politici, například ministr zemědělství Ivan Fuksa či hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Dále pozvánku přijal prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka, šéf Agrární komory Jan Veleba či ekonom Martin Mařík.