Do Británie vyváží Škoda, Hyundai i TPCA. Nastává období nejistoty

Rozhodnutí Britů v referendu o vystoupení z EU zvýší pro tuzemské automobilky a dodavatele dílů rizika a nejistoty. Český vývoz celých automobilů i součástek pro britské automobilky ale zřejmě výrazně neklesne, protože ostrovní země se bez těchto dodávek neobejde. Komplikace by mohlo způsobit omezení volného pohybu zboží nebo odlišná regulace. Vyplývá to z vyjádření automobilek i Sdružení automobilového průmyslu. Podle Asociace malých a středních podniků budou nyní velmi živé emoce, situace se ale postupně uklidní. Chtějí ale jednat o různých formách spolupráce.

„Výsledek referenda je velmi nešťastný a zvyšuje pro firmy rizika a nejistoty. Na hodnocení dopadu je ještě brzy, je třeba počkat, až se uklidní finanční trhy,“ uvedl prezident sdružení Martin Jahn.

Auta a díly tvoří kolem dvou pětin českého vývozu do Velké Británie. Vyváží tam kolínský závod TPCA, nošovický Hyundai i Škoda Auto. Pro Škodu je Británie čtvrtým nejsilnějším trhem a na celkovém odbytu značky se podílí zhruba sedmi procenty. Loni dodala Škoda zákazníkům ve Velké Británii 74 900 vozů. Za prvních pět měsíců letošního roku Škoda na ostrovy vyvezla 33 600 vozů.

Události: České firmy a brexit (zdroj: ČT24)

Automobilky čekají, co bude dál

„Respektujeme výsledek referenda o EU, i nadále budeme úzce spolupracovat s našimi britskými partnery, na našem vztahu k nim se nic nemění. Momentálně je ještě příliš brzy na to, abychom mohli vyhodnotit případné dopady na aktivity podniku,“ řekl Tomáš Kubík z tiskového oddělení Škody.

Mluvčí Hyundai Motor Czech Petr Vaněk uvedl, že pro automobilku patří trh ve Velké Británii tradičně k největším a aktuálně v letošním roce je dokonce zákazníkem číslo jedna. „Nicméně brexit nepovažujeme za katastrofickou informaci, ani bezprostředně, ani v dlouhodobém horizontu nebude mít na náš obchod žádný zásadní negativní vliv“.

Vývoz aut z ČR do Velké Británie loni představoval kolem 48 miliard korun a export součástek pro tamní automobilky pak přes 30 miliard. Díly z Česka nakupují britské automobilky Vauxhall (Opel), Mini, Land Rover, Jaguar ale i Rolls-Royce.

Po brexitu zavládnou emoce, pak se situace uklidní, myslí si Havlíček

První období po rozhodnutí o vystoupení Velké Británie z EU bude charakteristické emocemi, neklidem na finančních trzích a určitým propadem obchodu. Během pár týdnů se situace dostane v ekonomické rovině do normálu a víceméně dva roky se bude hospodářská spolupráce vyvíjet podobně jako před brexitem. To řekl prezident Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

„Neočekáváme velké výpadky. Nicméně v této době se musí dojednat ekonomický model další spolupráce, což bude velmi náročné. Na základě toho, jaká bude vzájemná pozice EU a Velké Británie po těchto dohodách, bude možné odhadovat další vývoj,“ uvedl Havlíček. Podle něj se po uklidnění situace bude jednat racionálně a hospodářské vztahy se příliš nezmění.

Svaz průmyslu: Odchod Británie je špatnou zprávou pro byznys

Špatnou zprávou byl odchod Velké Británie pro Svaz průmyslu a dopravy České republiky. Vystoupení Británie vážně zasáhne samotný princip fungování EU. „Svaz průmyslu vyzývá českou vládu, aby vyslala našim občanům i EU jasný signál, že nyní není čas na debatu o budoucnosti působení ČR v EU, ale je čas na to, abychom se sjednotili,“ napsal svaz.

Česká vláda by se měla podle něj svým dílem zasloužit o to, aby brexit neměl negativní vliv na důvěryhodnost EU jako ekonomického celku. Jakékoli zpomalení či nestabilitu na vnitřním trhu pocítí ČR a její podnikatelská sféra velmi rychle.

„Je to výzva pro bruselské a evropské elity, že EU musí projít zásadní změnou. Referendum, které rozdělilo Británii, je signálem, že existují vážné problémy a nespokojenost s fungováním evropských struktur a neschopností efektivně řešit problémy,“ upozornil viceprezident svazu Radek Špicar.

EU podle něj musí zahájit jednání o reformě. „Musí jasně deklarovat, jak chce zlepšit podmínky pro podnikání, jak posílí konkurenceschopnost, jak zásadně omezí byrokratickou lavinu stále nových a mnohdy byznys omezujících předpisů,“ prohlásil Špicar.

Nebojíme se, je to jen strašení

V rámci dodavatelského automobilového průmyslu vyvezou Češi do Británie ročně zboží za 33 miliard korun. Brexitu se neobává firma Brano Group z Hradce nad Moravicí. Její roční obrat s ostrovní zemí je 250 milionů korun.

Ty automobilky se samozřejmě bez dílů neobejdou, takže já si myslím, že tady jde z hlediska brexitu spíš o ten volný pohyb osob, než volný pohyb zboží.
Pavel Juříček
generální ředitel Brano Group

Razantní je místopředseda Hospodářské komory Moravskoslezského kraje Pavel Bartoš. „Je to zbytečné strašení našich lidí a našich podnikatelů. Bude záležet na tom, jak se vyjednají obchodní podmínky buď mezi EU a Velkou Británií nebo mezi ČR a Velkou Británií“.

Problémy zatím neočekávají ani Vítkovice. Pro ně představuje britský trh 4 až 5 procent jejich produkce. Vyvážejí tam hlavně ocelové lahve. „Produkce zůstane zachována, jednoduše proto, že nemají vlastní náhradu a vlastně všichni naši evropští konkurenti na tom budou ve vztahu k Británii úplně stejně jako my“.