Čínu zaplavuje vysloužilá elektronika

Peking – Čínu zaplavuje elektronický odpad. Vysloužilé počítače, mobily nebo herní konzole, které končí na obrovských skládkách, ohrožují životní prostředí. Nevládní organizace apelují na firmy, aby přebraly zodpovědnost za celý životní cyklus výrobku. Tedy, aby recyklovaly použité zboží místo jeho vývozu do rozvojových zemí.

Nepříjemný zápach a obrovské haldy nevzhledně vypadajícího odpadu musí snášet obyvatelé jihočínského města Guiyu. To ročně zpracovává až 1,5 milionu tun nepoužívané elektroniky všeho druhu. Skládky se nezadržitelně rozrůstají a vylučují navíc nebezpečné toxické látky. „Nejen vláda Číny, ale také vlády ostatních zemí by se k tomuto problému neměly stavět zády. Je třeba vytvořit zákony, které by zpřísňovaly nakládání s odpady. Firmy by měly vzít odpovědnost nejen za výrobu a prodej svých produktů, ale také za zpracování po dovršení jejich životnosti,“ míní Li Bo z ekologické organizace Přátelé Země.

Podle Greenpeace pochází nejvíce nebezpečného odpadu ze Spojených států. Nevládní čínské organizace bojují především za to, aby se elektronický odpad nevyvážel do rozvojových zemí. I s náklady na transport je to totiž pro firmy ze západu až desetinásobně levnější. Proto se toxický odpad dováží na pevninu dokonce načerno přes Hongkong. „Řešení má jedno slovo, to je recyklace. Již za poslední roky můžeme sledovat jistý pokrok. Z opětovně použitých materiálů jsou vyráběny některé mobilní telefony nebo hračky pro děti,“ říká Lai Yun z Greenpeace.

Elektroodpad v Číně (zdroj: ČT24)

Elektronický odpad bývá stále častěji uváděn jako nová hrozba 21. století. Obsahuje nejen toxické chemikálie, ale také těžké kovy. Bez vhodného zpracování nebo recyklace se uvolňují do půdy a ohrožují zdraví dělníků, kteří na skládkách i v okolí pracují.