Bankám stále konkurují matrace, lidé v nich mají 60 miliard

Praha - Přestože na finančním trhu existuje nepřeberné množství míst, kam uložit peníze, velký počet Čechů stále volí klasičtější metody. Podle odhadů Českého statistického úřadu (ČSÚ) měli Češi na konci loňského roku uloženo "v matracích" zhruba 60 miliard korun. Na jednoho Čecha vycházelo přibližně šest tisíc. Jen za poslední dva roky částka vzrostla o přibližně polovinu. Za nárůst mohly zejména pro klienty málo zajímavé úrokové sazby u bank.

Peníze držené v domácnostech se nijak nezhodnocují, ale na druhou stranu jsou ihned po ruce. I když ani to nemusí vždy platit. Podle analytiků se nezřídka kdy stane, že lidé zapomenou, kam vlastně peníze schovali. Své o tom vědí třeba v sousedním Rakousku. Když země zaváděla euro, byla rakouská centrální banka překvapena objemem šilinků, které se k ní zpět nevrátily.

Vedle nízkých úrokových sazeb, které málo motivují střadatele posílat peníze na bankovní účty, může za nárůst objemu hotovosti v domácnostech zvyšování mezd. „Poslední roky jednoznačně patří k nejbohatším rokům poslední dekády,“ uvedl analytik firmy Atlantik finanční trhy Petr Sklenář.

Pro Čechy je navíc typické mít pohotově vyšší obnos. Na rozdíl od západní Evropy stále nevyužívají v takové míře bankovních služeb a bezhotovostní formy placení. Nejvyužívanější formou úhrady za nákup zboží na internetu je pořád hotovost.

Objem peněz nacházejících se v domácnostech nicméně není součástí statistik, proto je obtížné jej určit. Podle analytiků by ale odhad ČSÚ mohl být blízký realitě, protože zmíněných 60 miliard korun je méně než pětina celkového objemu hotovosti obíhajícího v tuzemské ekonomice.