Argentina znárodní svého největšího dodavatele ropy, hrozí jí arbitráž

Madrid/Brusel/Buenos Aires – Argentinská vláda v pondělí oznámila, že hodlá znárodnit největšího tamního dodavatele ropy YPF. V této společnosti má rozhodující vliv španělský energetický gigant Repsol, který pohrozil Argentině mezinárodní arbitráží. Do sporu se vložila i španělská vláda a Evropská komise. Španělský premiér odsoudil krok Buenos Aires jako neospravedlnitelný.

Šéf Repsolu Antonio Brufau řekl, že Argentina bude muset jeho firmě za zmařenou investici bezodkladně přiznat odpovídající kompenzaci. Kroky argentinské vlády podle něj naznačují, že Argentina chce dostat YPF pod kontrolu, ale nehodlá předložit nabídku na převzetí.

Španělský premiér Mariano Rajoy řekl, že rozhodnutí argentinské prezidentky Cristiny Fernándezové „nemá žádné ospravedlnění a žádný ekonomický důvod“. Dodal, že bude činit kroky k jeho zvrácení a že pokus o znárodnění YPF poškozuje vztahy mezi oběma zeměmi.

José Manuel Soría, španělský ministr průmyslu:

„Rozhodnutí argentinské vlády musí být bráno jako akt nepřátelství vůči Repsolu - vůči španělské společnosti, a tudíž i vůči Španělsku a jeho vládě.“

Argentina o záměru znárodnit majetek Repsolu informovala v pondělí odpoledne, kdy už se na burze v Madridu neobchodovalo. Akcie Repsolu tudíž na zprávy reagovaly až dnes – spadly o více než osm procent. Prudce dolů, asi o dvacet procent, se vydal i kurz akcií YPF, které se vedle burzy v Buenos Aires obchodují také na burze v New Yorku.

Barroso: Očekávám, že Argentina bude ctít mezinárodní smlouvy

Na spor mezi Argentinou a Španělskem reagovala i Evropská komise. Její předseda José Manuel Barroso očekává, že Argentina bude při záměru zestátnit společnost YPF ctít mezinárodní obchodní smlouvy. Argentinu před porušováním mezinárodního práva už v pondělí varovali někteří její klíčoví obchodní partneři.

„My zdůrazňujeme nutnost vzájemně dohodnutých řešení, která nepoškodí podnikatelské prostředí,“ řekl Barroso. „Tím včerejším oznámením jsem vážně znepokojen. Očekáváme, že argentinské úřady dostojí svým mezinárodním závazkům, především pak těm, které plynou z bilaterální dohody o ochraně investic ve Španělsku,“ dodal.

Fernándezová: Kontrola nad energetickými zdroji je ve veřejném zájmu

Podle argentinské prezidentky Cristiny Fernándezové je kontrola nad energetickými zdroji ve veřejném zájmu. Návrh, kterým by se do rukou státu dostalo alespoň 51 procent akcií YPF, chce v nejbližší době odeslat do Senátu. Ten ovládají její peronisté, takže by ve schválení záměru nemělo nic stát v cestě.

Cristina Fernándezová, argentinská prezidentka:

„Tato akce má vrátit Argentině kontrolu nad klíčovými přírodními zdroji. Jsme jediná země v Latinské Americe, a podle mě v prakticky celém světě, která nespravuje své přírodní bohatství.“

Společnost YPF už jednou státní byla, Argentina ji ale zprivatizovala. Nynější snaha o její ovládnutí je tak pokusem o opětovné zestátnění YPF. Fernándezová v pondělí nesdělila, za jakých podmínek chce YPF znárodnit a jakou cenu Španělům za jejich podíl nabídne.

Další země v regionu krok Argentiny neschvalují

YPF je největší společností v Argentině vůbec, její tržní hodnota činí více než 13 miliard dolarů. Na odhadovaných zásobách ropy skupiny Repsol se podílí asi ze dvou pětin. Její podíl na provozním zisku skupiny se pohybuje kolem čtvrtiny.

Záměry argentinského kabinetu se nelíbí ani ostatním zemím v regionu. Španělsko je totiž největším zahraničním investorem v Argentině s velkým vlivem v celé Latinské Americe. Mexický prezident Felipe Calderón označil znárodnění YPF za „nezodpovědnou akci, která poškodí obchodní vztahy.“