Albert přelepoval datum spotřeby u sýrů, některé už byly plesnivé

Praha – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla v jednom z pražských hypermarketů Albert balené sýry, u kterých bylo opakovaně přelepeno datum spotřeby. U některých výrobků bylo posunuto dokonce o více než dva týdny. Jindřich Pokora ze SZPI potvrdil, že na některých sýrech inspektoři dokonce odhalili plíseň. Tyto potraviny podle něj mohly ohrozit zdraví spotřebitelů.

Sýry s přelepenou etiketou našla inspekce v Albertu v Tuklatské ulici v Praze 10. Zjištění se týkalo dvou výrobků s názvem „Eidam salám uz. 40 %“. Inspekce, podle které hypermarket klamal spotřebitele, okamžitě zakázala jejich další uvádění do oběhu.

Jindřich Pokora, ředitel odboru kontroly, SZPI

„Toto zjištění je velice závažné z toho důvodu, že tyto výrobky nesmí být prodávány. Po vypršení doby použitelnosti mohou být pro spotřebitele zdravotně nebezpečné.“

„I když se zde jednalo pouze o dva kusy závadných potravin, SZPI bere takové případy velmi vážně. Klamání spotřebitelů tímto způsobem je nejen zásadním porušením platných právních předpisů, ale může i snížit důvěru v podnikatelskou etiku v potravinářství mezi zákazníky,“ upozornil ústřední ředitel potravinářské inspekce Jakub Šebesta.

Ahold čeka pokuta v řádu stovek tisíc

SZPI nyní zahájí správní řízení a pak řetězci uloží pokutu. Ta by se měla pohybovat v řádech stovek tisíc korun. „Při uložení pokuty se musí zohlednit rozsah porušení předpisů. Jednalo se totiž pouze o jednu provozovnu,“ konstatoval Jindřich Pokora, ředitel odboru kontroly v SZPI.

„My jsme si vědomi závažnosti tohoto nálezu. I když se jednalo o dva kusy, nebereme to na lehkou váhu,“ uvedla později mluvčí společnosti, která kromě maloobchodů Albert ještě provozuje hypermarkety Hypernova. Podle inspektorů v případě plesnivých sýrů není co vysvětlovat. „Tady bylo jasné zjištění, že tento výrobek byl prodáván klamavou obchodní praktikou,“ prohlásil Pokora.

Oba sýry s přelepenými etiketami inspektoři objevili v samoobslužném chladicím pultu v úseku lahůdek. Na etiketách stálo: baleno: 03. února 2012 a spotřebujte do: 09. února 2012. Při kontrole se však ukázalo, že pod etiketami byly další etikety s jinými daty výroby a použitelnosti. Na jednom ze sýrů došlo k přelepení dokonce dvakrát. První ze vzorků tak byl postupně označen datem spotřeby do 21. ledna 2012, 29. ledna 2012 a nakonec do 9. února 2012. Druhý z nich měl být podle původního označení spotřebován do 3. února 2012.

Upravené etikety na sýrech
Zdroj: ČT24

Označení potravin „Spotřebujte do“ uvádí datum použitelnosti potravin. Po tomto datu není povoleno takto označené zboží dávat do oběhu. Potraviny se tak už nesmí v obchodech prodávat spotřebitelům.

Další nesrovnalost vyšla najevo v Českých Budějovicích, kde v prodejně Penny byly označeny visačkou „Česká kvalita“ prsní řízky a zavináče z Polska a sýry ze Slovenska. Prodejci nyní musí všechny výrobky přeznačit. „Pokud by opatření nebylo splněno, uvažovalo by se o dalším správním řízení, případně i složení pokuty,“ upozornil mluvčí SZPI Michal Spáčil.

Nedostatky odhalí asi třetina kontrol

Ročně inspekce v maloobchodních provozovnách provede přibližně 15 tisíc kontrol, přičemž ve třetině z nich kontroloři zjistí nějakou nesrovnalost. „Je to relativně vysoké číslo,“ připustil Pokora. Ovšem většina prohřešků podle něj není tak závažná jako ty dnes objevené. Nejčastěji se jedná o špatné hygienické podmínky v obchodech či prodej znečištěného ovoce a zeleniny.