Akcionáři španělské Bankie prý přijdou o téměř všechny peníze

Brusel/Madrid – Evropská komise podle agentury Reuters nehodlá ustoupit ze svého požadavku, aby akcie problémového španělského finančního ústavu Bankia byly před plánovaným zvýšením kapitálu oceněny minimálním kurzem 0,01 eura (26 haléřů). Akcionáři banky tak přijdou prakticky o všechny peníze, které do nákupu akcií banky vložili. K akcionářům banky přitom patří tisíce obyčejných Španělů. Země prý navíc uvažuje o plné nebo částečné fúzi znárodněných finančních ústavů Bankia a Catalunya Banc do jedné skupiny, aby se minimalizovaly náklady daňových poplatníků na záchranu obou bank.

Požadavek Evropské komise napadly španělské úřady, které chtějí, aby byla cena jedné akcie Bankie desetkrát vyšší, tedy 0,10 eura. Na této ceně velmi záleží, protože se od ní bude odvíjet výměnný poměr před plánovaným zvýšením základního jmění banky. V rámci tohoto procesu se dluh banky bude měnit za nové akcie.

Jestliže budou původní akcie oceněny na 0,01 eura, dostanou jejich držitelé v nových akciích desetkrát menší podíl, než kdyby byla cena původních akcií stanovena na 0,10 eura, jak požadují Španělé. S obrovskými ztrátami se tak budou muset ve Španělsku smířit stovky tisíc drobných investorů. V plánu je teď zvýšení základního jmění banky o 10,7 miliardy eur (asi 274,6 miliardy korun).

Restrukturalizační plán se nemění

„Cena jedné akcie musí být podle španělských zákonů minimální. Plán restrukturalizace nikdy neměníme, pokud není ohrožena finanční stabilita. Držitelé akcií ale musejí přispět,“ podotkl zdroj Reuters, který si přál zůstat v anonymitě. Sama Evropská komise nechtěla ocenění akcií Bankie komentovat. Rozhodnutí o restrukturalizaci nicméně pořád platí.

Sídlo společnosti Bankia v Madridu
Zdroj: ISIFA/Sipa Press/Saez Pascal

Také bývalý šéf španělské komise pro cenné papíry Manuel Conthe řekl, že minimální cena jedné akcie musí činit právě 0,01 eura. Tedy přesně to, co požaduje Evropská komise. „To se nevztahuje pouze na nové akcie v rámci primární veřejné nabídky, ale i na akcie již vydané,“ řekl Conthe, který dnes působí v madridské advokátní kanceláři Bird & Bird.

Tři možnosti fúze

Zdroje Reuters upozornily, že rozhodnutí ohledně fúze ještě nepadlo a plány jsou stále v počáteční fázi. V pondělí byl již podruhé za necelý rok zastaven prodej Catalunya Banc, protože nabídky byly nižší, než vláda čekala.

Podle jednoho ze zdrojů jsou ve hře tři možnosti. Plná fúze, částečná fúze, při které by si banky udržely své operace a fungovaly jako samostatné jednotky, ale podléhaly by jedné mateřské skupině, a samostatná restrukturalizace Catalunya Banc s tím, že by se vláda později opět pokusila o její prodej. Catalunya Banc má vysoký tržní podíl v regionu Katalánsko, který patří mezi relativně zdravé.

Ministerstvo hospodářství a fond pro restrukturalizaci bank FROB, který má v obou bankách kontrolní podíly, se odmítly ke zprávě vyjádřit.

Bankia vznikla v roce 2010 spojením sedmi spořitelen, které měly existenční problémy. V červenci vstoupila na akciovou burzu a její akcie si v primární emisi koupily statisíce Španělů, které přitáhla razantní propagační kampaň. Bankia už od té doby ztratila přes 80 procent tržní hodnoty.

Bankia se loni dostala do vážných problémů a utrpěla vůbec nejvyšší ztrátu ze všech španělských firem. Prodělala zhruba 19,2 miliardy eur a nakonec ji musela převzít vláda. Banka pak požádala o finanční pomoc ve výši 18 miliard eur z evropských fondů.