Za požár v bytě může často banalita – nabíječka či prodlužovačka

Praha - České domácnosti jsou podle hasičů místem, kde ročně při požárech umírá nejvíce lidí. Jen loni si tam vyžádaly 68 mrtvých, přičemž celkový počet obětí všech požárů v Česku byl 131. Požáry v domech a bytech přitom nejčastěji vznikají kvůli nedbalosti jejich obyvatel, svůj podíl na vzniku nechtěného ohně mají ale i komíny, topidla a závady na domácích spotřebičích. Odborníci také varují před přetěžováním zásuvek - na prodlužovačku se připojí například rychlovarná konvice, mikrovlnka, další prodlužovačka, na tu pak lednice atd.

Hlavní problém – opotřebované kabely

Vlasta Charvátová z Technického ústavu požární ochrany v Praze jako jednu z častých příčin požáru v domech či bytech zmínila opotřebované kabely od elektrospotřebičů. „Třeba když stojí na kabelu noha od skříně nebo je kabel pod kobercem a šlapeme na něj, tak v něm dochází k přerušení jemných žilek vodičů. Může dojít ke zkratu a následně k požáru,“ řekla novinářům Charvátová.

Dalším původcem požáru mohou být zářivky. „Jejich nejnebezpečnějším segmentem jsou svorky, což je napojení jednotlivých vodičů. Pokud není zcela těsné, vznikne přechodový odpor, od něhož může začít hořet,“ uvedla Charvátová. Pokud hořící zářivka spadne, zapálí navíc koberce a další předměty v domě, dodala. Požár může způsobit i špatná nabíječka do mobilu.

Poměrně častým případem je vznik požáru při vaření. „Jedna rodina nechala na sporáku tlakový hrnec s masem a odešla pryč. Když se vrátili, byla už voda z hrnce vyvařená. Otevřenými dveřmi do místnosti proudil kyslík, který podporuje hoření. Obyvatelé domu se udusili ve zplodinách hoření,“ řekla Charvátová.

Podle statistiky hasiči v roce 2010 zlikvidovali přes 2 500 požárů v domácnostech a škody při nich dosáhly více než 420 milionů korun. Vedle 68 mrtvých si oheň v domech nebo bytech vyžádal i dalších 551 zraněných.

Předměty, které často způsobují požáry, mají hasiči vystaveny v archivu Technického ústavu požární ochrany. K vidění jsou tam tak například i části auta nebo elektroinstalace.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Ústav požární ochrany provádí výzkum v oblasti ochrany proti požárům. Podílí se také na vyšetřování příčin vzniku požárů, expertizy provádí i pro ministerstvo spravedlnosti. Na základě zjištěných poznatků navrhuje preventivní opatření pro snížení počtu požárů.