Vyšší platy lékařů nemocnice neruinují, 19 ústavů je v černých číslech

Praha – I přes růst platů lékařů hospodaří letos fakultní nemocnice a další přímo řízené organizace se ziskem, tedy v černých číslech. Přispěla k tomu protikorupční opatření ministerstva zdravotnictví, tvrdil dnes novinářům ministr Leoš Heger (TOP 09). Protikorupční strategii vyhlásil ministr počátkem roku, nemocnice musejí nakupovat léky a materiál v elektronických aukcích, kdy hlavním měřítkem je cena.

„Podařilo se nám i přes negativní dopad jednorázového navýšení platů lékařů udržet hospodaření fakultních nemocnic v černých číslech. Pomohly tomu významné úspory v nákladech v řádech desítek procent, které by nebyly možné bez větší transparentnosti výběrových řízení a maximálního tlaku na nabízené ceny,“ oznámil ministr Heger.

Podle dat statistiků mělo v prvním pololetí 19 nemocnic a ústavů řízených ministerstvem kladný hospodářský výsledek. Výnosy příjmy převýšily téměř o tři čtvrtě miliardy korun.

Telefonát Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)

Na tiskové konferenci ředitelé tří fakultních nemocnic představili úspory dosažené díky elektronickým aukcím. Například pražská Fakultní nemocnice Královské Vinohrady ušetřila na nákupu potravin, materiálně-technického zásobování, léků a spotřebního materiálu 30,8 milionu korun, úspory dosažené jednáním o cenách dosáhly 45 milionů korun, celkové úspory tak letos jsou 77,3 milionu korun.

Více elektronických aukcí a omezení reklamy, plánuje ministerstvo

Dodržování nových pravidel ministerstvo průběžně kontroluje. V současnosti navíc zavádí národní informační systém sledování nákladů na nákup zdravotnické techniky, materiálů a léků. Systém začne fungovat od příštího roku. „Mezi další plánovaná opatření patří širší využití elektronických aukcí a centrální nákupy, které umožní dosáhnout objemových slev,“ uvedl ministr.

Lékaři v nemocnici
Zdroj: ČT24

Legislativní náměstek Martin Plíšek doplnil, že k zefektivnění hospodaření nemocnic přispěje i přísnější regulace reklamy. Návrh novely je hotový, na přelomu roku by ho po připomínkových řízeních měla dostat k projednávání vláda. „Novela například výrazně omezuje sponzoring kongresové turistiky, tedy placení pobytů lékařů na kongresech od farmaceutických firem. Chystá se řádové zvýšení dosavadních sankcí,“ řekl Plíšek.