Vleklá kauza kolem nadačního fondu Vincentinum: Soud brzdí průtahy a omluvenky

V kauze jde o chátrající areál Petynka na Břevnově (zdroj: ČT24)

Ani po čtyřech letech od zatýkání kvůli údajnému 20milionovému úplatku za ovlivnění ministerstva obrany nepadl rozsudek. Soudní jednání totiž protahují opakované omluvenky některých obžalovaných nebo obhájců. Za zmíněných 20 milionů podle obžaloby prostředníci slibovali odpuštění téměř padesátimilionové pokuty pro Nadační fond Vincentinum a odblokování přestavby bývalého armádního objektu nedaleko Pražského hradu.

Na kauzu Vincentinum, ze které se nakonec vyklubal korupční skandál mířící k ministerstvu obrany, upozornili už v létě 2013 Reportéři ČT. Jenomže soud se hodně vleče. Omluvy ze zdravotních důvodů způsobily, že se první jednání konalo až 1,5 roku po podání obžaloby. A od té doby byl soud celkem 15krát odročen.

Během posledního soudního líčení už byly na pořadu závěrečné řeči a pak měl padnout rozsudek. Jeden z obhájců se ale na poslední chvíli zase omluvil. A od soudu dostal poslední výstrahu. „Nechci říct přímo obstrukce, ale jednání, které maří konání hlavních líčení,“ kritizovala soudkyně Helena Králová.

Soud se znovu pokusí vynést verdikt na konci srpna – i pokud bude některý z aktérů chybět. Jeho vina by pak byla dál řešena odděleně.

Za 20 milionů by prý bylo možné názor ministerstva změnit

V kauze jde o areál Petynka na pražském Břevnově. Majetek s hodnotou přes 90 milionů získal od ministerstva obrany bezplatně Nadační fond Vincentinum. Ten Petynku nesmí 25 let prodat a musí tu vybudovat domov pro nemocné nebo handicapované.

Jenže nadační fond dodnes rekonstrukci nezahájil. Ministerstvo po něm proto před čtyřmi lety začalo vymáhat smluvní pokutu ve výši 48,5 milionu korun.

Ministerstvo taky nesouhlasilo s tím, aby fond Petynku převedl na firmu Limes Romanus – a ta ji přestavěla na byty pro seniory. V tu chvíli přišla nabídka, že za 20 milionů by bylo možné názor ministerstva změnit.

„Můžu slíbit na řadě klíčovejch pozic, můžu slíbit podporu, můžu slíbit vlídný zacházení a ještě vlídnější, když se tam něco…,“ cituje policejní spis obchodníka se zbraněmi Viktora Labského. „Posune,“ dokončuje větu Vít Kraus, který je jednatelem ve firmě Limes Romanus.

Jenomže Kraus o údajné korupční nabídce řekl policii. Ta potřebných 20 milionů dodala a po předání peněz Labského i další aktéry zatkla. „Důkazní situace je poměrně jednoznačná v jejich neprospěch,“ tvrdí státní zástupce Jan Maršálek. Labský na otázky ČT odmítl odpovědět. 

Jak ale upozornili Reportéři ČT, není jasné, zda mělo 20 milionů putovat na konta vysokých funkcionářů ministerstva, nebo se zadržení aktéři pouze oháněli jejich jménem. Z představitelů ministerstva nikdo mezi obviněnými nefiguruje, trest hrozí pouze prostředníkům. Navíc policie zastavila celou akci ještě předtím, než její finanční „návnada“ doputovala ke konečnému příjemci.