Spotřeba léků meziročně klesla, poplatky fungují

Praha - Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo první statistiky o dopadech zavedení poplatků na zdravotnický systém. Vyplývá z nich, že v lednu letošního roku meziročně klesla spotřeba předepisovaných léků na polovinu. Snížil se také počet návštěv u ambulantních specialistů, hospitalizací v nemocnici či výjezdů záchranné služby. Opozice naopak tvrdí, že se jedná o přechodný efekt, který brzy pomine.

„Lze jednoznačně říci, že poplatky fungují, a fungují lépe, než jsme očekávali,“ uvedl v dnešních Otázkách Václava Moravce (OVM) náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr (ODS). Ministerstvu se podle něj podařilo omezit plýtvání léky i lékařskými službami, navíc na poplatcích vybralo 400 milionů korun. V ročním horizontu to odpovídá částce v rozmezí 4-5 miliard korun.

Nejvýraznějším údajem je pokles předepisovaných léků o 50 procent oproti loňskému roku a pokles spotřeby běžných léků o 29 procent. Čísla je však nutné brát s rezervou, neboť se v prosinci mnoho lidí předzásobilo. Šnajdr dále poukázal na nižší počet návštěv u ambulantních specialistů o 24 %, zmenšení počtu hospitalizací v nemocnici o 14 % či pokles výjezdů zdravotnické záchranné služby o 9 %. Předpokládaný efekt se podle něj očividně naplňuje, a poplatky jsou proto úspěšné.

Předseda KSČM Vojtěch Filip lednová čísla odmítl jako nerelevantní a přirovnal je ke statistice nehodovosti po schválení nového zákona o pozemních komunikacích. V prvním měsíci tehdy nehodovost výrazně poklesla, lidé se ale pak přestali bát bodového systému, a nakonec se tak počet nehod meziročně zvýšil.

Nejvíce však komunistům vadí údajná neústavnost poplatků a de facto celé reformy zdravotnictví, neboť česká ústava říká, že zdravotnictví je bezplatné na základě všeobecného zdravotního pojištění. „Chceme, aby se nejprve změnila Ústava, a teprve potom se může schválit taková reforma,“ uvedl Filip. Na to ale koalice nemá dostatečný počet hlasů. Proto bude KSČM v případě projednávání reformy v parlamentu iniciovat hlasování o vyslovení nedůvěry vládě.

Podle předsedy zelených Martina Bursíka však komunisté nepochopili, že koalici jde primárně o trvalou udržitelnost a financovatelnost systému, nikoli o placení poplatků. Mají motivovat lidi, aby se chovali úsporně a ekonomicky, a jsou zavedeny všude v Evropě. S komunisty se podle něj nedá vůbec jednat - není to moderní politická strana, ale Jurský park. Filip Bursíkovi naopak doporučil, aby se raději staral o vlastní stranu. 

Tíhu poplatků nesou ekonomicky aktivní lidé

Z lednové statistiky vyplývá, že více než polovinu peněz za poplatky zaplatila ekonomicky aktivní skupina pojištěnců. Děti ani senioři tedy nejsou nejvíce zasaženou skupinou. Přesto se chce ministerstvo dohodnout s koaličními partnery na možných ústupcích. Jednotlivé návrhy se budou projednávat v dubnu, lidovci například navrhují zrušení poplatků pro důchodce starší 70 let.

Zvláštním případem je pak návrh na zrušení poplatků pro novorozence místopředsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaely Šojdrové, která jej podala bez dohody s koalicí. Vojtěch Filip v OVM naznačil, že přestože návrh Šojdrové není dostatečný, KSČM jej v prvním čtení podpoří.

Náměstek Šnajdr připustil, že mezi změnami navrhovanými ministerstvem mohou být sankce proti lékařům, kteří vybírají poplatky neoprávněně. Chce ale také více zapojit pojišťovny, které mají z principu chránit pojištěnce a uplatňovat na lékaře přísnější přístup.