Soud znovu zakázal opavské lékárně úhradu poplatků

Opava - Lékárna krajské Slezské nemocnice v Opavě opět nebude proplácet poplatky za pacienty. Krajský soud v Ostravě totiž vydal nové předběžné opatření, z něhož vyplývá, že se lékárna musí zdržet kompenzace těchto regulačních poplatků. Informoval o tom dnes nemocniční mluvčí Daniel Svoboda. Kraj rozhodnutí soudu respektuje, chce se ale proti němu odvolat: "My bráníme naše pacienty a zdá se mi, že soudy brání lékárníky," uvedl hejtman Jaroslav Palas.

Nové předběžné opatření ukládá Moravskoslezskému kraji, potažmo lékárně krajské Slezské nemocnice v Opavě, povinnost zdržet se kompenzací regulačního poplatku hrazeného pacienty. Z usnesení vyplývá, že kraj je povinen zdržet se jakéhokoli jednání, ať už písemně, slovně či jinými způsoby projevu, jehož cílem bude vrácení regulačního poplatku pacientům.

„Slezská nemocnice v Opavě s okamžitou platností toto usnesení respektuje, pacienti si tedy musí hradit regulační poplatky v plné výši bez možnosti požádání o proplacení,“ uvedl Svoboda.

Verdikt znovu na popud soukromého lékárníka

Návrh na nové předběžné opatření podal stejně jako v prvním případě majitel soukromé opavské lékárny Marek Hampel. Soud jeho dřívějšímu návrhu vyhověl a proplácení poplatků v lékárně zakázal. Poplatky se tam však nehradily pouze den a kraj je začal proplácet jiným systémem, na něhož se podle hejtmana Jaroslava Palase (ČSSD) předběžné opatření nevztahovalo. „Jednání kraje jsem shledal jako obcházení předběžného opatření, proto jsem podal návrh na nové předběžné opatření,“ vysvětlil Hampel.

Hejtman Palas řekl, že kraj bude předběžné opatření respektovat. Hejtman se však domnívá, že poplatky se stejně v brzké době podaří zrušit úplně. „Poplatky se blíží ke konci a jsem přesvědčen, že Poslanecká sněmovna rozhodne s konečnou platností o zrušení poplatků. Už v této době poplatky pozbyly význam, protože poslední novelou se zúžily na 20 procent původního rozsahu,“ uvedl Palas.

Marek Hampel
Zdroj: ČT24