Soud rozhoduje o ceně nechtěného dítěte, rozsudek bude přelomový

Liberec - Jakou cenu má nechtěné dítě? Takovou otázkou se bude zabývat liberecký krajský soud. Žena, která ze zdravotních důvodů podstoupila sterilizaci, a přesto porodila, podává na libereckou nemocnici žalobu - žádá odškodné za nechtěné těhotenství. Lékaři se hájí tím, že neselhali oni, ale operační metoda.

Původně Šárka Doušová žádný soud nechtěla, ale na jakoukoli snahu dohodnout se odmítala nemocnice reagovat. „Mají arogantní chování z jednoho prostého důvodu, vědí dobře, jak to bylo! Po tři čtvrtě roce už mě to vlastně nepřekvapuje,“ zlobí se Doušová. S tím však nemocnice nesouhlasí. „Nevidím v současné době důvod, proč my bychom měli přistupovat na nějaké stupňující se finanční požadavky,“ uvedl náměstek nemocnice Martin Zítek.

Šárka Doušová utrpěla před lety tříštivé zlomeniny pánve a obou nohou při těžké autohavárii. Případné těhotenství nepřicházelo kvůli možným komplikacím vůbec v úvahu. Dobrovolné přerušení vejcovodů ale nestačilo a 38letá žena otěhotněla. V průběhu těhotenství měla často bolesti, takže jí na toxikologii dovolili používat tramal. Její gynekolog označil celé těhotenství za rizikové.

Nemocnice ale pochybení odmítá. Její lékaři prý nepochybili, selhala prý metoda sterilizace. „Asi by bylo vhodné, aby to teda řešil soud a rozhodl eventuelně o chybě, že se narodilo zdravé dítě,“ vidí jako jedinou možnost Zítek. Děvčátko ale tak úplně zdravé není. Dnes je Barborce půl roku, narodila se o dva měsíce dřív. Týdny strávila v inkubátoru a nedávno se objevila v nemocnici znovu, tentokrát s oboustranným zápalem plic.

Právníci očekávají, že padne průlomový rozsudek. Případ paní Doušové totiž není zdaleka jediný. Stejné zkušenosti mají například manželé ze Zruče nad Sázavou.