Schwarzenberg se omluvil za otištění schůzky Topolánka se Sarkozym

Praha/Paříž - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se omluvil francouzské straně za publikaci údajného záznamu rozhovoru českého premiéra Mirka Topolánka a francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho v týdeníku Reflex. Podle šéfa české diplomacie došlo na jeho úřadu "očividně k pochybení" a celá věc se nyní vyšetřuje. Český velvyslanec ve Francii Pavel Fischer autenticitu záznamu kategoricky popřel.

„Zodpovědnost beru na sebe a francouzské straně se za tuto nepřípustnou příhodu a fakt, že se takový zavádějící text objevil, velice omlouváme,“ uvedl Schwarzenberg ve svém prohlášení.

„Článek zveřejněný v dnešní Mladé frontě Dnes jsem četl. Nechce se mi věřit, že by toto někdo chtěl připisovat prezidentu Francouzské republiky nebo premiérovi ČR a vydávat za záznam z nějakého jednání. U všech jednání s prezidentem Francie jsem byl přítomen a text nepoznávám. Musím kategoricky popřít spekulace o autenticitě textu. Nepovažuji za vhodné publikovat podobné články v době, kdy je tolik třeba důvěry mezi členskými zeměmi EU,“ uvedl český velvyslanec ve Francii Pavel Fischer.

Francouzské velvyslanectví v Praze bylo zveřejněním údajného záznamu překvapeno. Podle mluvčí velvyslanectví Marianne Barkan-Cowdyové vzala francouzská diplomacie Schwarzenbergovo odsouzení publikace na vědomí a nemá ke kauze další komentář.

Šafr: Čtenáři si mohou vychutnat kouzlo velmocenské politiky

Reflex, který podle deníku Mladá fronta Dnes získal záznam od vysoce postaveného diplomata, zveřejnil text s tím, že chce nechat čtenáře nahlédnout „do způsobu, jakým se uzavírají mocenské koalice v rámci Evropské unie“.

Podle šéfredaktora Reflexu Pavla Šafra si mohou čtenáři díky článku „vychutnat kouzlo nepředstírané velmocenské politiky, která na Českou republiku čeká během předsednictví Evropské unii“.

Text je podle Reflexu oficiálním záznamem rozhovoru českého premiéra a francouzského prezidenta 31. října v pařížském Elysejském paláci. Mimo jiné z něj plyne, že Sarkozy tlačil na to, aby jeho země i nadále předsedala Středomořské unii, tedy skupině, v níž spolu jednají státy EU a země okolo Středozemního moře.