Propuštěný ministerský úředník: Zneužili zákon k mé likvidaci

Bývalý vysoký úředník NATO a českého ministerstva obrany Jan Vylita podá žalobu proti rozhodnutí Národního bezpečnostního úřadu. Ten sice potvrdil odebrání jeho bezpečnostní prověrky, podle Vylity ale úřad shledal, že proti zájmům Česka nepůsobil. Vojenské zpravodajství a NBÚ měly prý v jeho případě zneužít zákon o ochraně utajovaných informací k likvidaci jeho osoby.

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) odebral Janu Vylitovi bezpečnostní prověrku na stupeň tajné v lednu. Skončil tak v mezinárodním výboru auditorů NATO a nakonec i na ministerstvu. Proti rozhodnutí podal rozklad. Odebrání prověrky úřad sice nedávno potvrdil, zároveň ale podle Vylity shledal, že proti zájmům Česka nepůsobil. Jelikož s rozhodnutím nesouhlasí, chce se bránit soudně.

„Toto absurdní rozhodnutí NBÚ se opírá o stále stejnou utajovanou zprávu zpravodajské služby jako v únorovém rozhodnutí,“ poznamenal bývalý auditor. „Ve zdůvodnění NBÚ pouze uvádí, že zpravodajská služba shledala moje chování ve funkci generálního sekretáře ministerstva obrany jako nestandardní a potenciálně nedůvěryhodné,“ dodal Vylita. Zpráva Vojenského zpravodajství podle něj může být ovlivněna osobními antipatiemi informátorů tajné služby. Podotkl, že může jít třeba o lidi, po kterých ve své pozici chtěl, „aby pracovali“.

"Ministerstvo obrany postupovalo přesně podle platné legislativy, takže bude na soudu, aby podněty Jana Vylity posoudil," uvedl mluvčí ministerstva obrany Petr Medek.

Stejně mohou skončit i další lidé, říká Vylita

Vylita si proto myslí, že Vojenské zpravodajství a NBÚ v jeho případě zneužily zákona o ochraně utajovaných informací k likvidaci jeho osoby. „Stejným způsobem jako já mohou být okamžitě likvidovány desítky, možná i stovky osob,“ dodal. Vedle žaloby chce také požádat o výslech parlamentní komisi pro kontrolu NBÚ a Vojenského zpravodajství.

NBÚ se k podrobnostem prověrek nechce vyjadřovat s odkazem na jejich utajení a zákonné povinnosti. „V podobných případech, jako je tento, lze sice z lidského pohledu chápat emotivní reakce zúčastněných, ty však nejsou pro rozhodování NBÚ relevantní,“ poznamenal mluvčí NBÚ Radek Holý. Dodal, že když někdo neuspěje u NBÚ, má právo se obrátit na soud.

O prověrku v lednu Vylita přišel proto, že prý podle NBÚ působil proti zájmům České republiky na ochranu ekonomiky a ochranu vnitřního pořádku. Protože se rozhodnutí zakládá na tajných materiálech, není konkrétní obvinění známé. Má se týkat jeho éry na ministerstvu obrany v letech 2010 až 2013, kdy působil jako generální sekretář. V březnu pak Vylitu zadržela policie v souvislosti s kauzou údajně nevýhodného prodeje nepotřebné vojenské techniky, po výslechu ho ale propustila a na rozdíl od čtyř jeho spolupracovníků nebo podřízených ho neobvinila.