Pozor na paracetamol. Předávkovaného muže zachránila unikátní transplantace jater

Unikátní transplantací jater, která se skládala z několika složitých zákroků, zachránili v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) život čtyřiatřicetiletému Lukáši Musilovi. Tomu selhala játra po otravě paracetamolem, tedy látkou obsaženou v běžných lécích proti bolesti.

  • Větší množství léků s obsahem paracetamolu může mít fatální následky, a to především v kombinaci s alkoholem. Tuto účinnou látku nalezneme v mnoha volně prodejných lécích, jako jsou např. tabletový Paralen, Panadol, rozpustný Coldrex a mnohé další. Maximální doporučená denní dávka paracetamolu je standardně asi 8 tablet (4 gramy), smrtelná dávka je ale více než celá krabička těchto léků. Daleko snazší je si poškodit játra v kombinaci s alkoholem, tehdy již k trvalému poškození stačí daleko menší dávka, cca 10 gramů. 

Po akutní otravě léky na horečku a bolest pacientovi selhala játra, a tak mu lékaři do pánve všili menší pomocná játra. Tím dostala jeho játra čas na regeneraci. Fungovat ale nezačala, a tak pacient dostal při další transplantaci játra nová.

  • V Česku je sedm transplantačních center, játra transplantují jen dvě, vedle IKEMu brněnské Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie. Obě pracoviště loni provedla 169 transplantací jater, letos do konce července 104. Pravidelný program transplantace jater zahájil IKEM v roce 1995. Celkem se v Česku nachází sedm transplantačních center, konkrétně v Brně, Ostravě, Plzni, Hradci Králové, Olomouci a pražském Motole a IKEMu.

"Pacientovi zbývaly po akutní otravě paracetamolem jen poslední chvíle života. Naděje na záchranu byly sotva v jednotkách procent. Vážný stav vyžadoval rychlé rozhodnutí a odvahu provést něco, co nikdo na světě dosud neudělal," uvedl přednosta kliniky transplantační chirurgie docent Jiří Froněk a připomněl, že tento pacient není jediný, komu v IKEMu pomohli. Co do počtu transplantací jater patří letošní rok zatím k historicky nejúspěšnějším. K dnešnímu dni lékaři pomohli již 93 lidem, což je o 15 více než za stejné období loňského roku.

Tisková konference k unikátní operaci jater (zdroj: ČT24)

Lukáš Musil se předávkoval nevědomky, bolesti hlavy a horečka ho trápily několik dní. Lékům se dosud vždy vyhýbal, trápení ale neustávalo, proto si vzal několik druhů léků se stejnou účinnou látkou. Nevěděl o tom, název byl pokaždé jiný. Ve středu 15. července začal zvracet krev, ve čtvrtek ho již lékaři museli uvést do umělého spánku. V pátek byl letecky přepraven do IKEMu. V té době už lékaři nevěřili, že přežije cestu.

První nabídka jater od zemřelého dárce přišla sice rychle, orgán byl ale malý a navíc nevhodné krevní skupiny. Pacientovi proto všili lékaři tato menší játra jako pomocná, po třech dnech při druhé operaci vše překontrolovali a upravili cévní zásobení obou orgánů. Stav pacienta se začal zlepšovat, po deseti dnech přišel ale zlom a byla nutná další transplantace, pacient dostal játra od dárce stejné krevní skupiny.

Loni skončilo kvůli paracetamolu v nemocnici přes sto lidí (zdroj: ČT24)

„Já si z té otravy nepamatuju nic. Jen že mi bylo zle, zvracel jsem krev, pak jsem se probudil tady v IKEMu, když už jsem měl nová játra,“ řekl novinářům Lukáš Musil s tím, že nyní jeho stav vypadá tak, že možná už v úterý bude moci doprovodit svého syna do první třídy.

Otrava paracetamolem je jednou z nejčastějších příčin akutního jaterního selhání. Loni lékaři IKEMu jako první v ČR provedli u jiného muže s akutním selháním jater po předávkování tímto lékem operaci, při níž mu odstranili polovinu jater a místo ní transplantovali lalok jater zemřelého dárce.