Posílení pěstounské péče Senátem neprošlo, levice nechce profesionály

Praha - Senátoři zamítli novelu, která měla snížit počet dětí v ústavech a posílit pěstounskou péči. Předlohu kritizovali levicoví senátoři, podle nichž rozvrátí současný fungující stav, udělá z pěstounství trh a ústavní péči v podstatě zlikviduje. Návrh se nyní vrací zpět do sněmovny, kde se koaliční poslanci na další schůzi v září pokusí nesouhlas senátu přehlasovat.

Předloha by zprofesionalizovala pěstounství, tito lidé by dostávali vyšší odměnu. Nárok na ni by měli i v době, kdy by o žádné dítě zrovna nepečovali. Právě to se opozičním zákonodárcům nelíbilo. „Ti, kteří vystupovali proti návrhu zákona, upozorňují na nebezpečí profesionalizace pěstounské péče,“ podotkla místopředsedkyně horní komory Alena Gajdůšková (ČSSD).

Méně peněz od státu by měla v případě schválení novely zařízení pro okamžitou pomoc, jimž by ale měli začít víc platit rodiče. „Cílem je vytvořit podmínky, aby dítě zůstalo v rodinném, případně náhradním rodinném prostředí,“ hájil v Senátu návrh ministr práce a sociálních věcí
Jaromír Drábek (TOP 09). Vyvracel přitom obavy, že by ústavy včetně zařízení Klokánek měly být zrušeny. „Chceme po nich snížit poptávku. Ta zařízení mají smysl, poskytují řadu dalších služeb, musejí se ale transformovat. Musí dávat podporu pěstounským rodinám či pediatrickou podporu.“

Péče o dítě
Zdroj: Jindřich Mynařík/isifa/LN

Levice se obává „lačnosti po penězích“

Levicové senátory, zejména sociální demokraty, přesto nepřesvědčil. „Velkým rizikem novely je selhání pěstounské péče,“ uvedla Dagmar Terelmešová (ČSSD). Děti by podle ní mohly jít z rodiny do rodiny, aniž by byly zohledněny jejich citové vazby. 

Očekávání, že rodiče budou platit vyšší příspěvky, je podle Terelmešové nereálné, už nyní je prý nelze z lidí vymoci. „Jde o tajnou likvidaci institucionální péče,“ tvrdí. Pavel Lebeda (za ČSSD) se tázal, co bude s budovami po ústavech. Poukazoval také na to, že profesionalizací pěstounské péče budou podle něho v centru pozornosti rodin peníze, ne dítě. „Bude převažovat lačnost peněz,“ zdůraznil.

Předloha dále předpokládá zavedení dávky pro děti po ukončení pěstounské péče a státního příspěvku na služby při výkonu pěstounské péče. Odměny pěstounů by se naopak posuzovaly jako plat, nikoli jako sociální dávka. Úředníci by podle předlohy nově měli rodinám pomáhat, aby děti mohly zůstat doma. Pokud by to ve vlastní rodině nebylo možné, měly by se dostat na přechodnou dobu do profesionálních pěstounských rodin.

Pro zamítnutí předlohy hlasovalo 27 senátorů, devět bylo proti a sedm senátorů se hlasování zdrželo. Koaliční poslanci, kteří návrh do horní komory protlačili, mají další šanci změny prosadit v září. Novela se bude znovu projednávat na schůzi Poslanecké sněmovny.