Poplatky - poslední jablko sváru na cestě ke koalici

Praha – Nejtěžší nakonec. Lídři ODS, TOP 09 a VV, tedy stran budoucí vládní koalice, dnes zasednou k diskusi o budoucí podobě regulačních poplatků. Právě toto téma z kapitoly o zdravotnictví je poslední bodem, které musejí partaje projednat, aby mohly povolební vyjednávání definitivně uzavřít. Na zbylých 40 bodech už vyjednávací týmy shodu našly. Vše ale nasvědčuje tomu, že dnešní diskuse nebude snadná. Strany totiž nemají totožný názor a konkrétně na poplatku za položku na receptu se expertní týmy vůbec nedokázaly shodnout.

V obecné rovině ODS navrhuje zachovat stávající model, který zavedl její exministr zdravotnictví Tomáš Julínek. TOP 09, jíž na základě povolebního jednání zdravotnictví připadlo, ovšem v případě některých poplatků uvažuje o navýšení. Již minulý týden dominant TOP 09 na šéfa českého zdravotnictví Leoš Heger uvedl, že si dokáže představit zvýšení poplatků u specialistů v případě, že k nim pacienti půjdou bez předchozí návštěvy praktika.

Hlavní úkol: Vyřešit spor o recepty

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Třetí strana vládní koalice, Věci veřejné, pro změnu požaduje snížení nebo úplné zrušení poplatku za položku na receptu. „Je to v uvozovkách penalizace za stejnou nemoc. Když už jednou jdete k doktorovi a tam zaplatíte, tak už byste neměl platit podruhé,“ říká zdravotnický expert VV Martin Jan Stránský.

Právě nesmlouvavý postoj Věcí veřejných byl důvodem, proč straničtí experti zdravotnickou kapitolu nedokázali uzavřít, a proč kvůli poplatkům K9 dnes zasedne. „Jeden z našich koaličních partnerů, konkrétně Věci veřejné, nebyl ochoten ustoupit ze svého návrhu úplně zrušit poplatek za položku na receptu,“ dodal zdravotnický expert ODS Marek Šnajdr.

Jednání se zúčastní i budoucí ministr zdravotnictví Heger

Problematičnost poplatku za recept přitom připouští i TOP 09 prostřednictvím budoucího ministra Hegera. „Myslím si, že ten poplatek udělal největší zlo. Lidé si myslí, že to jde lékárníkům do kapsy. Není to ale pravda, oni o to méně úhrad dostávají od pojišťovny, přesto je ale konstrukce tohoto poplatku tak složitá, že tomu nikdo téměř nerozumí, někdy ani odborná veřejnost. Z tohoto důvodu je to téma potřeba otevřít,“ uvedl Heger minulý týden v ČT.

Nový ministr zdravotnictví se tak dnešního jednání koaličních špiček rovněž zúčastní. „Zvláště zdravotní reforma musí být trochu personifikována v tom smyslu, že člověk, který ji bude prosazovat, a to je pan docent Heger, musí s těmi kroky být ztotožněn a K9 se s ním musí na těch krocích shodnout,“ vysvětlil vyjednavač za TOP 09 Petr Gazdík.

Na čem se experti na zdravotnictví již dohodli?

Vyjednavači se již shodli na tom, že lékařům zruší tarifní tabulky. Nemocnice by je tak mohly odměňovat podle kvality jejich práce, ne podle délky praxe. Lékaři by také měli v budoucnu pacientům psát na recept nikoli konkrétní přípravek, ale pouze účinnou látku. Lék by si pak pacienti vybírali podle svých možností z více výrobků. Týmy se domluvily také na tom, že je třeba posílit kontrolu nad zdravotními pojišťovnami i zdravotním pojištěním. Chtějí také podpořit práva pacientů a prosadit větší elektronizaci zdravotnictví.

Pokud jednání o zdravotnictví strany uzavřou, přistoupí k jednání o procesní části koaliční dohody. V této části dohody by měly být popsány postupy řešení pro případ neshod v koalici. „My jsme už deklarovali, že to má být jinak, než to bylo dříve. Že už tady není jedna obrovská strana a dvě pidistrany. Jsme dvě středně velké strany a jedna o něco málo menší,“ popsal vyjednavač za TOP 09 Petr Gazdík. Proto podle něj musí být v této části koaliční dohody napsáno, že se tři strany musí vždy shodnout. „Není možné jednu z nich válcovat,“ zdůraznil.