Politici a experti pokračují v jednání o předčasných volbách

Praha - Expertní skupina, která pracuje na novele Ústavy, zveřejnila výsledek svého jednání. Vyjádřila se, že existují dvě varianty, jak rozpustit Poslaneckou sněmovnu a vypsat předčasné volby. Jednání expertů a politiků budou i nadále pokračovat. Lídři parlamentních stran a čtyři nejvyšší ústavní činitelé chtějí volby v původním říjnovém termínu nebo v nejbližším možném.

Ústavní činitelé a předsedové stran se už ve středu shodli na snaze najít cestu k tomu, aby předčasné volby do Poslanecké sněmovny byly buď v původně navrženém říjnovém termínu, nebo co nejdříve po tomto datu. V souvislosti s tím by dnes měla pokračovat v jednání skupina expertů připravující návrh ústavní změny, která by to umožnila. „Ústavní soud nesmí odložit výkon rozhodnutí, je-li to v rozporu s důležitým veřejným zájmem,“ podotkl prezident Václav Klaus.

V Poslanecké sněmovně už několik let leží senátorský návrh na obecný ústavní zákon, který by stanovil pravidla rozpuštění sněmovny. Podle předsedy ústavně právního výboru ve sněmovně Marka Bendy by ho mohli poslanci odhlasovat už příští týden. Benda se neobává ani toho, že by ho znovu napadl právník Miloše Melčáka.

Sociální demokraté volby v listopadu nechtějí

Strany jsou připraveny akceptovat jako nový termín voleb počátek listopadu. Jako jediná s tímto termínem nesouhlasí ČSSD. „Očekáváme, že ústavní soud by se ještě nad těmi věcmi mohl zamyslet,“ řekl předseda strany Jiří Paroubek. Jenže právě postoj ČSSD může přijetí obecného zákona zkomplikovat. K jeho schválení je potřeba 120 poslanců, takže budou hlasy sociálních demokratů nejspíš nutné.

Kvůli názoru ČSSD připraví expertní tým pro politiky i variantu jednorázové ústavní změny s popisem možných problémů. „Panuje shoda, že pouze účelový zákon by vykazoval vysoké riziko napadení Ústavním soudem,“ varuje ale zástupce zelených v komisi František Korbel. Advokát Jan Kalvoda, který stojí za přípravou ústavní stížnosti, na jejímž základě Ústavní soud zpochybnil termín voleb, se dnes nechal slyšet, že na každé jednorázové řešení opět podá stížnost.

O termínu schůze Senátu, který by o této ústavní změně jednal, by dnes měl rozhodnout jeho organizační výbor. Nelze vyloučit, že ke stejné věci se dnes sejde i organizační výbor sněmovny, který by mohl rozhodnout, kdy o předloze budou jednat poslanci.

Případné odložení sněmovních voleb podle analytiků ohrožuje hlavně vývoj veřejných financí. Ty potřebují kvůli rostoucímu zadlužování nutně stabilizovat novou politickou vládou.

Jiří Paroubek
Zdroj: ČT24