Ondřej byl zavřený půl roku doma. Díky novému kyslíkovému přístroji může jet stanovat

Události: Sbírka na kyslíkový přístroj (zdroj: ČT24)

Před měsícem veřejnost zaujala zpráva, že sedmnáctiletý Ondřej potřebuje nový kyslíkový přístroj, ale pojišťovna ho nehradí. Dárci na podporu rodiny poslali přes 600 tisíc korun. A chlapec může po dlouhých měsících vyjít ven, třeba i na obyčejnou procházku.

Tři roky je Ondřej odkázaný na kyslíkový přístroj, bez připojení na elektřinu zařízení ale vydrželo jen chvíli. Často to nestačilo ani na cestu k lékaři. O to větší radost měl z nového přenosného zařízení na baterie. Ve srovnání s původním přístrojem je menší, lehčí a vydrží až osm hodin. „Když jedeme po terénu, tak nic nevypadává, nic se nevypíná. Navíc tento přístroj i sám dávkuje kyslík,“ popsala Ondřejova matka Linda Martinovská.

Chlapec byl doma zavřený půl roku. Teď díky novému přístroji bude moci rodina odjet i na dovolenou, což je pro ně důležité. Cesty mu pomáhají psychicky. Ondřej se totiž potýká také s epilepsií, autismem a nezhoubnými nádory. Kvůli těžké mentální retardaci je v sedmnácti na úrovni šestiletého dítěte. „Na Moravu, stanovat ke kamarádům,“ těší se Ondřej. Podle jeho matky by to bez nového přístroje nebylo možné.

O syna pečuje nepřetržitě sama. Žijí z dávek a také proto je podpořila organizace Život dětem, která podobné sbírky organizuje zhruba desetkrát do roka. „Na nás se obrací opravdu hodně rodin s nemocnými dětmi. Bylo nám jasné, že je to akutní stav. Příběh Ondry byl natolik důležitý a vážný, že to lidé pochopili a to je skvělé,“ popsala ředitelka organizace Maria Křepelková.

Peníze Linda Martinovská využije také na pořízení zdravotnického materiálu. Ten ji měsíčně stojí až šest tisíc korun. Zároveň na asistenci, kterou ale v Ústeckém kraji zatím marně hledá.