Neznámá tvář důstojníka na stoletých fotografiích dostala jméno

Praha/Rudnik – Po 100 letech přestal být bezejmenným jeden z českých důstojníků rakouskouherské armády, který za první světové války sloužil v Srbsku. Jeho fotografie koupil přes internet tamní amatérský historik, nevěděl ale, kdo na nich je. Při vysílání reportáže v Událostech poznala muže ze snímků jeho vnučka. Na většině fotografií s českými popisky ze srbského Rudniku je kapitán vozatajstva rakouskouherské armády Vítězslav Knejfl, který v roce 1917 velel okupační správě rudnického okresu v Srbsku.

„Byl to fantastický pocit a asi tak měsíc jsem měla pořád dojem, že děda je zpátky u mě, že jsem na něj trošku pozapomněla, ale že teď se ke mně vrátil,“ říká Knejflova vnučka Dana Kalinová.

Fotografie koupil letos v létě v internetové aukci od anglického sběratele Momčilo Paunović, amatérský historik z Rudniku. Kalinová se s ním spojila a ihned se dohodli, že Knejflova vnučka navštíví Rudnik. Paunović jí chce ukázat všechna místa, kde se tehdy její děda fotografoval. „Lidi se musí ptát na minulost své rodiny. Musí,“ vysvětluje Kalinová.

Po 100 letech se kromě toho podařilo ve Vojenském historickém archivu objevit také Knejflovy originální dokumenty, na nichž je zachycena celá jeho vojenská kariéra od roku 1903, kdy nastoupil základní vojenskou službu. Jako důstojník sloužil v rámci vozatajského praporu číslo 5 po celou dobu války.

Důstojník na stoletých fotografiích už má jméno (zdroj: ČT24)

Čeští vojáci v rakouské armádě bojovali kromě Srbska také na ruské a italské frontě. Proti nim často stáli jejich krajané z československých dobrovolnických legií. Na frontách první světové války bojoval skoro milion mužů z českých zemí a Slovenska, zhruba 300 tisíc jich padlo.