Nekalé praktiky jsou při zadávání zakázek v českých nemocnicích běžné

Kladno – Bývalý středočeský hejtman David Rath nebyl jediným člověkem spojeným s úplatky ve středočeských nemocnicích. Nestandardní zadávání zakázek bylo v krajských nemocnicích obvyklou praktikou. Potvrdilo to nejen policejní vyšetřování, ale i svědectví bývalého pracovníka firmy, která do nemocnic dodávala zdravotnické přístroje. Podivné praktiky se podle jeho slov odehrávaly v mnoha českých nemocnicích. O zakázkách na vybavení nemocnic rozhodovali podle informací Lidových novin (LN) politici nebo vysoce postavení úředníci nejméně rok dopředu. Až poté se vyhlašovala soutěž.

„Když to byla krajská nemocnice, tak záleželo na politicích z kraje. Když to byla fakultní nemocnice, tak rozhodovalo ministerstvo zdravotnictví,“ popsal pro LN praktiky při zadávání veřejných zakázek Marek Torkoniak, který dříve pracoval pro společnost Hospimed, jež vybavovala středočeské nemocnice.

Firmy si sami určily, jaké podmínky budou muset při soutěži plnit. Ve Středočeském kraji si tak zakázky rozdělily tři firmy: Hospimed, PURO-KLIMA a B. Braun Medical. Kauza se ale nejspíš netýká jen středních Čech, policie už prošetřuje zakázky v nemocnicích v celé zemi.

Bývalý manažer jedné z firem, od nichž měl brát úplatky i David Rath, popsal praktiky vedení nemocnic i krajských politiků, kteří o zadání zakázky rozhodovali na základě schůzek se šéfem dodavatelské společnosti. Podle něj se zakázky domlouvaly mnohem dřív, než byla vypsána soutěž. „Do nemocnic jsem jezdil třeba rok předem, to je běžná praxe dodavatelů. Primář se jednoduše zmínil, že by chtěl nějaký přístroj, ale věděl, že na něj dostane peníze až příští rok,“ řekl pro Lidové noviny Marek Torkoniak.

Podle jeho svědectví se také nadsazená marže stále zvyšovala a firmy si navíc účtovaly vysoké částky za dodatečné služby, servis, pojištění a podobně. „Zpočátku tvořil rozdíl mezi nákupem a prodejem asi dvacet procent, panu řediteli to ale později nestačilo,“ uvedl Torkoniak pro LN.