Nečasová se brání obvinění z krácení daně za dárky, podala stížnost

Jana Nečasová podala k Nejvyššímu státnímu zastupitelství stížnost proti svému obvinění z krácení daně. České televizi to potvrdil mluvčí žalobců Petr Malý. Nečasová čelí podezření, že nezaplatila darovací daň za luxusní dary v hodnotě skoro 10 milionů korun. Podle žalobců tím připravila stát o daň ve výši 705 925 korun. Stíhaná je od poloviny března a hrozí jí až deset let vězení.

Někdejší vysoce postavená úřednice dostávala pozornosti v letech 2012 a 2013, kdy působila na Úřadu vlády. Žalobci ji chtěli kvůli darům obvinit z korupce, neměli ale dostatek důkazů. „Dlouho jsme zvažovali, zda to není korupční jednání. Důkazy, které jsme obstarali, ale nebyly natolik kvalitní, abychom mohli sdělit, že se osoba chovala korupčně,“ řekl už dříve státní zástupce Rostislav Bajger.

Podle spisu, na který se už dříve odvolával deník Právo, nezaplatila Nečasová darovací daň nejméně v 29 případech. Celková hodnota šperků, hodinek, luxusních kabelek nebo oblečení má dosahovat téměř 9,7 milionu korun. Jeden z náhrdelníků má hodnotu 1,2 milionu. Mezi dárci byl podle žalobců například generální ředitel ČEZu Daniel Beneš nebo módní návrhářka Beata Rajská. Souvislost s případem ale odmítli. Darování náhrdelníku značky Cartier naopak potvrdil podnikatel Daniel Křetínský.

Cesta ke zjištění údajných dárců vedla přes luxusní obchody. Ty musí hlásit každý nákup nad 350 tisíc korun finančně analytickému útvaru, který může prověřit, jestli nejde o praní špinavých peněz. Vyšetřovatelé ale zjistili, že se pravidlo dalo obejít. Jeden z prodejců měl kriminalistům potvrdit, že na koupi drahého prstenu byla vystavena fiktivní faktura. Prověřováním darů se žalobci Vrchního státního zastupitelství v Olomouci zabývají od zadržení Nečasové a domovní prohlídky, která proběhla v polovině června 2013.

Nečasová je ale podle státního zastupitelství pojítkem mezi více případy. Obžalovaná je i ze zneužití vojenské tajné služby a vynášení informací z Bezpečnostní informační služby (BIS). Čelí také obvinění z podplácení tří bývalých poslanců ODS. Případ vedl v roce 2013 k pádu vlády tehdejšího premiéra Petra Nečase, který se později s šéfkou svého kabinetu oženil.