Na železnici jezdí po středečních bouřkách vlaky na většině tratích

Praha - České dráhy před půlnocí částečně obnovily provoz na trati z Prahy do Havlíčkova Brodu, která byla poslední z hlavních tahů uzavřených kvůli následkům středeční bouře, informoval mluvčí Petr Šťáhlavský z tiskového oddělení ČD. Uzavřená stále ještě zůstává část regionální tratě ze Zruče nad Sázavou do Kutné Hory, kde zajišťují náhradní dopravu autobusy.

„Z tratě v okolí Golčova Jeníkova se podařilo odstranit napadané stromy a poškozené trakční vedení a sloupy. Vlaky tak již mohou jezdit po jedné z obou kolejí a stále pouze s motorovými lokomotivami,“ uvedl mluvčí s tím, že pokračuje obnova druhé koleje a oprava trakčního vedení.

Ve čtvrtek večer České dráhy zprovoznily trať mezi Heřmanovým Městcem a Prachovicemi na Chrudimsku, zatím stále trvá výluka na trati Choceň - Čermná nad Orlicí. „Do 13:00 bude v tomto úseku ještě náhradní doprava autobusy, potom v sobotu a neděli budou vlaky jezdit. V pondělí čeká cestující výluka ještě dopoledne, kdy se bude opravovat trolej,“ řekl ředitel krajského centra osobní dopravy ČD v Pardubicích Michal Štěpán.

Bouře provázené přívalovými dešti a silným větrem ve středu odpoledne a v noci zasáhly téměř celou republiku. Vyžádaly si život jednoho člověka a způsobily velké hmotné škody. Na mnoha místech byla přerušena dodávka elektrického proudu, železničáři museli na řadě tratí zastavit provoz a kvůli padlým stromům byly neprůjezdné i některé silnice.