Herman žádá omluvu. Došlo prý k poškození jeho jména

Praha – Daniel Herman, který byl v minulých dnech odvolán z čela Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), požaduje od několika členů rady omluvu za poškození dobrého jména. V pořadu Partie televize Prima Family také prohlásil, že jemu daná výpověď není platná, protože nebyla projednaná s odbory a nikdo mu nenabídl jiné místo, přestože tato možnost existovala.

Personální změny v ústavu ohodnotil Herman v debatě jako „politickou popravu“ a puč. Tuto interpretaci však jednoznačně odmítla jeho bývalá kolegyně, předsedkyně hlavní rady Petruška Šustrová. Hovořit o puči podle ní není na místě, protože při akci nedošlo k žádnému překročení zákonů. 

Herman byl odvolán hlavní radou ústavu kvůli nespokojenosti s jeho prací. Bývalý ředitel toto jednání označil za účelový politický krok, v čemž ho podpořila i ODS, podle níž je rada ústavu ovládaná levicí. Odvolání tedy interpretují jako důkaz spolupráce ČSSD a KSČM. 

Sociální demokraté se ale proti nařčení ohradili, stejně tak členové rady. Ta se obhajuje tím, že má právo šéfa ústavu kdykoliv odvolat, a tvrdí, že jejich konání není nijak politicky motivované. 

Za Hermana se však postavila i vědecká rada, jejíž členové rezignovali. Hlavní rada pak jmenovala do čela ústavu Pavlu Foglovou, která oznámila, že chce odvolat šéfku Archivu bezpečnostních složek Zlatuši Kukánovou a ohlásila i další změny. 

ÚSTR je tedy rozdělen na dva tábory – první se domnívá, že bylo ředitelovo odvolání v souladu se zákonem, jiný s tímto tvrzením zase nesouhlasí. 

„Jsem přesvědčený, že výpověď mi byla dána neplatně, nebyla projednána s odborovou organizací, nebylo mi nabídnuto žádné místo, ač tam samozřejmě v tu chvíli volné místo bylo,“ prohlásil dnes Herman. Jeho dobré jméno prý bylo poškozováno soustavně v médiích. „A tam budu žádat omluvu, ano,“ dodal.