Hejtmani, starostové, senátoři, hodně nestraníků a málo poslankyň

Praha – S volebními výsledky se mění i osazenstvo Poslanecké sněmovny. Mnozí z poslanců zasednou ve sněmovně vůbec poprvé, jiní už jsou ostřílenými zákonodárci, jako třeba vůbec nejstarší úspěšný kandidát těchto voleb - předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Žen tentokrát zasedne ve sněmovně ještě o něco málo méně než po minulých volbách - necelých 20 %. Složení Poslanecké sněmovny ale ještě není definitivní, mnoho zvolených v současnosti zastává funkce, které nejsou s prací poslance slučitelné. Zatímco Tomio Okamura ohlásil konec své senátorské činnosti hned po vyhlášení volebních výsledků, někteří hejtmani váhají. Zda zůstanou na kraji, nebo se vydají do poslaneckých lavic, si rozmyslí až poté, co bude známé složení vládní koalice.

Nově zvolení poslanci v číslech

  • Nejstarším nově zvoleným poslancem je pětasedmdesátiletý Karel Schwarzenberg (TOP 09).
  • Naopak nejmladší ze zvolených poslanců je Adam Rykala, kterého si za ČSSD zvolili lidé v Moravskoslezském kraji. Je mu 27 let.
  • Průměrný věk poslanců, kteří zasednou do sněmovny, je necelých 50 let, jen čtyři z nich jsou méně než třicátníci.
  • Ženy budou tvořit 20 % osazenstva Poslanecké sněmovny.
  • 36 poslanců je bez politické příslušnosti, to znamená, že k žádné politické straně se nehlásí 18 % Poslanecké sněmovny. Jsou mezi nimi přitom i známá jména jako odborář Jaroslav Zavadil (kandidoval za ČSSD), Milan Šarapatka (kandidoval za Úsvit), hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (kandidoval za ČSSD) nebo exministr školství Petr Fiala (v Jihomoravském kraji se do sněmovny dostal jako jediný kandidát ODS).

Do Poslanecké sněmovny se po současných předčasných volbách vrátí 82 poslanců, kteří v ní zasedali i v uplynulém volebním období. Jsou mezi nimi i někteří bývalí ministři vlády Petra Nečase. Celkem se o znovuzvolení ucházelo 122 poslanců. Objeví si i někteří poslanci, kteří ve sněmovně působili v dřívějších obdobích. Vyplývá to z výsledků na volebním webu Českého statistického úřadu.

Do sněmovny bylo zvoleno 36 nestraníků, což je od roku 1996 jednoznačně nejvíce, ještě před třemi lety získalo mandát pouze 20 nestraníků. Do sněmovních lavic kromě nich letos zasednou členové rekordních 13 politických subjektů (ČSSD, KSČM, ANO 2011, TOP 09, ODS, KDU-ČSL, VV, Starostové a nezávislí, Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, Severočeši.cz, Starostové pro Liberecký kraj, Občané 2011 a Východočeši).

Poslanecká sněmovna
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Úspěch slavili ve volbách do Poslanecké sněmovny kandidující hejtmani.Ti se teď budou muset rozhodnout, jestli chtějí v budoucnu vykonávat nově získanou funkci poslance a případně i člena vlády, nebo jestli zůstanou hejtmany a v tom případě se poslaneckého mandátu vzdají. Jihomoravský hejtman Michal Hašek toto rozhodování odkládá do chvíle, kdy bude známá nová vládní koalice, podobně se k problému staví i plzeňský hejtman Milan Chovanec (ČSSD), Pro Jiřího Běhounka nadále zůstává prioritou prospěch Kraje Vysočina, kterou funkci bude vykonávat, se také rozhodne později. Souběh funkcí se ale netýká jen hejtmanů, ale také třeba starostů, například v Olomouci ve volbách do Poslanecké sněmovny uspěl primátor Martin Novotný.

První místopředseda ČSSD Michal Hašek skončí po svém opětovném zvolení do Poslanecké sněmovny buď na postu hejtmana Jihomoravského kraje, nebo poslance. Obě funkce totiž nechce dále kumulovat.

Nováčky v Poslanecké sněmovně za jižní Moravu budou po uplynulých předčasných volbách například bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně a exministr školství Petr Fiala (nestraník za ODS), herec Martin Stropnický (ANO 2011), starostové Blanska Lubomír Toufar (ČSSD) a Šlapanic Jaroslav Klaška (KDU-ČSL). Ve sněmovně zasednou také otec a syn Adamovi. Otec Vojtěch je mnohaletým poslancem za KSČM, jeho syn Petr v politice začíná - vede jihomoravský Úsvit přímé demokracie.

Plzeňský kraj může po volbách ztratit hejtmana, nechce dvě funkce

Plzeňský kraj možná po parlamentních volbách opět přijde o svého hejtmana. Po volbách v roce 2010 opustila post hejtmanky Milada Emmerová (ČSSD) a stala se poslankyní (od loňska je senátorkou). Na její místo pak v polovině volebního období krajské vlády nastoupil její tehdejší náměstek Milan Chovanec (ČSSD), který byl nyní lídrem ČSSD v předčasných volbách a dostal se do sněmovny.

Milan Chovanec (ČSSD)
Zdroj: ČT24

Chovanec se podle výsledků vyjednávání v příštích týdnech rozhodne, zda se vzdá mandátu hejtmana nebo poslance. Chovanec, který je zároveň místopředsedou ČSSD, byl i jejím stínovým minstrem dopravy. „Oba mandáty si rozhodně neponechám dlouho, nevyužiji ani šestiměsíční lhůtu, kterou pro přípustnou kumulaci funkcí máme určenou,“ řekl. Předběžně počítá s tím, že pokud by se na základě povolebního vyjednávání stal členem příští vlády, vzdal by se postu hejtmana. Pokud by byl poslancem, zváží se stranickými kolegy a kolegy z vedení kraje, kde bude platnější a vzdá se buď postu poslance, nebo hejtmana.

Poslanec Jiří Běhounek zůstává i nadále hejtmanem Vysočiny

Jiří Běhounek zatím zůstane jako úspěšný lídr kandidátky vítězné ČSSD i po volbách ve funkci hejtmana Kraje Vysočina. Chce počkat, jak se vzhledem k volebním výsledkům bude vyvíjet situace ve sněmovně a zda se vůbec podaří sestavit vládu. Pak se rozhodnu podle toho, co bude z mého pohledu to nejlepší pro Kraj Vysočina. Běhounek získal ve volbách na Vysočině vůbec nevyšší počet preferenčních hlasů, zakroužkovalo ho 8 020 voličů. Běhounek není členem strany a o vstupu do ní ani neuvažuje. „Snažím se dělat pro politiku ČSSD maximum a při tom není důležité, abych byl jejím členem,“ řekl už dříve hejtman.

Hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek
Zdroj: ČT24

Jihočeský ani Karlovarský hejtman po zvolení do sněmovny asi funkci neopustí

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD), kterého voliči poslali do sněmovny, ještě není rozhodnut, zda bude souběžně s funkcí poslance pokračovat na postu nejvyššího představitele kraje. Stínový ministr pro místní rozvoj ČSSD se rozhodne až poté, co skončí povolební vyjednávání, na rozhodnutí má půlroční lhůtu. „Souběh funkcí hejtmana a poslance není v kolizi se zákonem. Vážím si důvěry jak v loňských krajských volbách, tak aktuálně důvěry, kterou jsem dostal včera. Budu proto zvažovat všechny okolnosti,“ uvedl Zimola.

Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD) zůstane i přes úspěch ve sněmovních volbách v čele kraje. Opětovně zvolený poslanec Josef Novotný zastával funkce hejtmana i poslance v uplynulých třech letech. „V současné době vůbec nehodlám opouštět místo hejtmana. Teď se čtvrt roku bude usazovat Poslanecká sněmovna, pak se bude další čtvrt roku vyjednávat vláda. Nejdřív dostane šanci sestavit vládu jedna strana, pak další, a pokud se vůbec podaří sestavit nějaká vláda, tak se brzy rozpadne,“ řekl Novotný. Podle něj je tak na úvahy o tom, jestli křeslo hejtmana opustit, příliš brzy.

Hejtmani Jiří Zimola, Josef Novotný a Michal Hašek
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Olomouc čeká zřejmě změna primátora, Novotný jde do sněmovny

Krajské město Olomouc zřejmě čeká ještě do konce letošního roku změna na postu primátora. Dosavadní primátor Martin Novotný se jako jediný z kandidátky ODS dostal v kraji do Sněmovny. Již dříve přitom avizoval, že v případě úspěchu opustí po sestavení rozpočtu svou funkci na radnici.

Starostové Náchoda Jan Birke (ČSSD) a Trutnova Ivan Adamec (ODS) chtějí zvládnout funkce starosty i poslance. Mezi 11 poslanci z Královéhradeckého kraje se do sněmovny dostala na kandidátce ANO 2011 také starostka Holovous na Jičínsku Martina Berdychová, která bude o svém dalším působení v některých funkcích jednat. Naopak jasno v tom má starosta Blanska Lubomír Toufar (ČSSD), který z funkce starosty brzy odstoupí. „Podle mého názoru se funkce poslance a starosty nedají zvládat souběžně a zcela naplno. Nechci sedět na dvou židlích,“ řekl Toufar.

A svého mandátu se bude muset vzdát i senátor Tomio Okamura: obojí ale být nemůže. Podle zákona mu se vstupem do sněmovny senátorský mandát zaniká.

Kroužkování pomohlo nováčkům, ale také známým jménům

Ve sněmovně usedne 118 nových poslanců. Mezi nimi i ti, kteří s tím rozhodně nepočítali. Do poslanecké lavice je totiž vynesly kroužky voličů. Vůbec nejoblíbenějším politikem zůstává vzhledem k počtu preferenčních hlasů stále předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg - zakroužkovalo ho téměř 40 tisíc voličů.

Horolezce, který zmizel v Himaláji, lidé v Ústeckém kraji téměř prokroužkovali do sněmovny

Nezvěstný horolezec z Mikulova na Teplicku dostal přes tisíc preferenčních hlasů. Petra Macholda posunuly z devátého místa na páté - a figuruje jako první náhradník hnutí ANO do parlamentu. Machold se v polovině října ztratil v Himaláji při výstupu na horu Baruntse ve výšce 6 500 metrů. Záchranný vrtulník našel jen prázdný roztrhaný stan.

Do sněmovny zasedne i bývalý šéf dopravních policistů a bývalý poslanec za Věci veřejné Stanislav Huml, na středočeské kandidátce ČSSD přitom obsadil dvanácté, tedy běžně nevolitelné místo. Pomohl mu počet preferenčních hlasů. To šéf Věcí veřejných Vít Bárta sněmovnu po třech letech opouští, kandidoval za hnutí Úsvit, které se v Plzeňském kraji do Poslanecké sněmovny neprobojovalo.

Nadále v Poslanecké sněmovně zůstane i bývalý šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Podařilo se mu získat dostatek preferenčních hlasů, aby se z desátého místa pražské kandidátky ODS probojoval až na místo čtvrté.

Příběhy nových poslanců v číslech (zdroj: ČT24)