Exministr Němec tvrdí, že Benešová mohla mít „své“ zájmy v kauze katarského prince

Praha - Bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec tvrdí, že bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová mohla mít zištné zájmy v případu katarského prince Hámida bin Abdal Sáního, který byl v Česku odsouzen za sex s nezletilými dívkami, ale nakonec byl vydán do Kataru. Exministr podle Lidových novin svůj výrok opírá o to, že Benešová po odvolání nastoupila do právní kanceláře, která prince obhajovala. Němec také připomíná, že Benešová má dnes navíc kancelář v domě, kde sídlí i firma naftového magnáta Karla Komárka, která podle Němce mohla mít zájmy v Kataru. Benešová nařčení odmítá.

„Velmi zajímavé je, že v tom týmu advokátů pana Sáního se objevovala i advokátní kancelář Češka, Smutný a Císař, kde hned po odvolání z funkce nejvyšší státní zástupkyně nalezla útočiště Marie Benešová. To ve mně budí celou řadu otázek,“ řekl podle serveru Němec. Podle něj Benešová dodnes nevysvětlila, za jakých okolností přišla právě do advokátní kanceláře, která stála na počátku obhajoby Sáního.

„Mimochodem už vůbec to, že ta advokátní kancelář zastupovala zájmy katarského prince a Lidového domu současně, potom tam přišla Marie Benešová hned na první štaci po svém odvolání z funkce nejvyšší státní zástupkyně, je zajímavé,“ prohlásil dále Němec.

Benešová nařčení odmítá

„Pan Němec na mě má podezření v souvislosti s katarským princem? To nemyslíte vážně!“

Dále upozornil, že Benešová má kancelář ve stejném domě, kde sídlí firma naftového magnáta Komárka, která podle Němce mohla mít zájmy v Kataru. „Poté, co odešla z advokátní kanceláře Češka, Smutný, Císař, si otevřela advokátní kancelář v budově naftového magnáta a myslím si, že visí řada otazníků nad zájmy právě této naftové společnosti v Kataru z hlediska těžby ropy,“ prohlásil.

Člen katarské královské rodiny Sání byl v létě 2005 Obvodním soudem pro Prahu 2 nepravomocně odsouzen za sex s 16 nezletilými a mladistvými dívkami ke 2,5 roku vězení. Soud vynesl verdikt přesto, že tehdejší ministr Němec několik dní po podání obžaloby rozhodl o předání stíhání Sáního do Kataru. Benešová jako nejvyšší státní zástupkyně tehdy dala pokyn k prověření Němcova postupu.

Soud a posléze i Městský soud v Praze konstatovaly, že ministrovo rozhodnutí bylo nezákonné. Nejvyšší soud však uvedl, že zákon ministrovi umožňuje takové rozhodnutí učinit. Sání byl propuštěn z vazby a odcestoval do Kataru. Po příletu do své vlasti byl princ zatčen, osm dnů strávil ve vazbě a poté byl několik měsíců vyšetřován. Katarská strana si tehdy vyžádala také kompletní soudní spis z Česka přeložený do arabštiny, který získala na konci května 2006.

katarský princ byl v Česku nepravomocně odsouzen za sexuální zneužívání nezletilých dívek. Sání byl poté vydán do domovské země, kde jeho stíhání úřady zastavily.
Zdroj: ČT24