Čtrnáctiletí mají mít slovo při rozvodu, navrhuje ČSSD

Praha - ČSSD přišla s novým návrhem na snížení trestní odpovědnosti. Do nového trestního zákoníku chce prosadit, aby čtrnáctiletí pykali za vraždy, brutální přepadení či jiné násilné trestné činy, zatímco pro méně závažnou kriminalitu má nadále platit současná hranice. V Lidovém domě to dnes řekl poslanec sociální demokracie Jeroným Tejc. Jiří Paroubek také reagoval na průběh čtvrtečních interpelací. Pokud se vláda nezačne chovat lépe, nebude podle něj ČSSD pomáhat vládním stranám při nepřítomnosti jejich ministrů takzvaným párováním.

Kodex by měl podle Tejce reflektovat vývoj ve společnosti. Uvědomuje si ovšem možné právní problémy snížení trestní odpovědnosti na 14 let jen pro nejzávažnější zločiny. Vyzval proto ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila k předložení odborných analýz.

Po dosažení 14 let by měly děti získat zase větší pravomoci při rozvodovém řízení. Soudy by od tohoto věku musely respektovat jejich přání, s kterým z rodičů chtějí po rozvodu žít. Poslankyně ČSSD Anna Čurdová hodlá ustanovení zakotvit do novely občanského soudního řádu, kterou nyní projednává sněmovna. Podle nynější úpravy soudy mohou děti vyslechnout, jejich názor pro ně ale není závazný.

Poslanci budou v rámci rozhodování o novém zákoníku zvažovat i snížení hranice trestní odpovědnosti. Ministerstvo spravedlnosti navrhlo 14 let, vláda se ale nakonec přiklonila k zachování patnáctileté hranice. Tejc tvrdí, že je zbytečné trestat čtrnáctileté za zneužití informací v obchodním styku či bigamii, ale že se nesmí vraždit, si uvědomují i mnohem mladší děti.

Nový trestní zákoník, který zpřísňuje postihy za nejtěžší trestné činy a celkově modernizuje české trestní právo, minulý týden úspěšně absolvoval první kolo ve sněmovně. Nyní se jím bude zabývat sněmovní ústavněprávní výbor.