Chvalovskému se vrací zabavené peníze i nemovitosti

Praha – Bývalému fotbalovému bossovi Františkovi Chvalovskému se vrátí peníze i nemovitosti v řádu milionů korun. Pražský městský soud totiž rozhodl o odblokování jeho majetku. Ten stát zabavil v souvislosti s obviněním ze stamilionových úvěrových podvodů. Chvalovského trestní stíhání však loni zastavila rozsáhlá amnestie prezidenta Václava Klause. Z odblokovaného majetku by se měla zaplatit část dluhů věřitelům.

Vrchní státní zastupitelství původně žádalo soud, aby nechal majetek propadnout státu. Žalobci se domnívali, že jde o výnosy z trestné činnosti. Později ale státní zástupce uvedl, že to nelze prokázat a shodně s advokáty navrhoval, aby se majetek odblokoval. Chvalovský je totiž několik let v insolvenci a z majetku prý lze uspokojit věřitele.   

Soudce Kamil Kydalka po jednání novinářům řekl, že nebylo možné rozhodnout jinak. „Věci byly zajištěny pro nároky poškozeného (Komerční banka). Ve chvíli, kdy je pravomocně zastaveno trestní stíhání, nám v podstatě nezbývá nic jiného než zajištění věcí zrušit,“ dodal. Mezi zadrženými věcmi jsou podle něj peníze na účtech, auta a část společného jmění manželů, zejména pozemky.  

Návrat majetku Františku Chvalovskému tématem Událostí (zdroj: ČT24)

„Dovolil bych si to sečíst zhruba kolem deseti dvanácti milionů,“ upřesnil. Majetek by se měl po nabytí právní moci dnešního rozhodnutí podle Kydalky vydat do insolvenčního řízení, které řeší jeho správce a budou se z něj vyplácet Chvalovského věřitelé.

Chvalovský dostal původně deset let vězení

Chvalovský zamířil před soud kvůli úvěrovým podvodům z konce 90. let. Spolu s několika dalšími lidmi měl Komerční bance způsobit škodu 1,5 miliardy korun. Jako představitelé různých firem, které byly personálně a majetkově propojeny, prý předstírali, že chtějí půjčit peníze na své obchody. Jenže jimi prý spláceli hlavně své dluhy.   

Soud nakonec v červnu 2011 poslal Chvalovského na deset let do vězení a nepodmíněné tresty dostali i další obžalovaní. Odvolací pražský vrchní soud však rozsudek zrušil a vrátil věc k novému projednání. Městský soud pak musel stíhání všech pěti obžalovaných zastavit kvůli amnestii.

Chavlovský velkou část majetku včas zachránil před policií i před konkursem. Rodina Františka Chvalovského stále vlastní například vilu za několik desítek milionů korun, kterou policie nezablokovala, Chvalovský ji totiž daroval dceři a to jen několik dnů poté, co se v médiích objevily informace o tom, že má problémy se splácením úvěrů. Chvalovský se mohl navíc i v době, kdy měl všechna konta zablokovaná, dostat k penězům. Za své popuštění z vazby například zaplatil 15 milionů korun.

Kauza Chvalovský přehledně:

  • 1998–1999 – Pětice mužů spolu s Chvalovským si na jméno celkem šesti společností vzala úvěr od Komerční banky, který měl sloužit k profinancování obchodu s masem a chmelem. 
  • únor 2001 – Chvalovský zatčen na letišti Ruzyně a obviněn z úvěrového podvodu v KB ve výši 640 milionů korun. Tato suma se nakonec vyšplhala až na 1,5 miliardy korun. 
  • 2001 – zbaven funkce předsedy ČMFS
  • prosinec 2001 – propuštěn z vazby
  • únor 2005 – podáno trestní oznámení v souvislosti s případem České pivo. Trestní oznámení podala ČSOB. Spor Chvalovský prohrál.
  • červen 2011 – Městský soud uložil Chvalovskému trest deset let vězení, Chvalovský se proti rozsudku odvolal 
  • 2012 – odvolací Vrchní soud rozsudek zrušil a vrátil jej k projednávání
  • leden 2013 – Václav Klaus uděluje Chvalovskému amnestii
  • leden 2013 – Městský soud projednávání přerušil a obrátil se na Ústavní soud. Dospěl totiž k názoru, že novoroční amnestie byla protiústavní. Ústavní soud tuto stížnost zamítl.