Výrobci zmrazených polotovarů mají z nové vyhlášky obavy

Prostějov – Výrobci pečiva, které je určeno ke zamrazení a následnému dopékání přímo v obchodech, se bojí o svou živost. Podle nich pečivo se stigmatizující nálepkou „rozpečeno“ nepůjde na odbyt. Označení rozpékaných výrobků nařídilo od začátku srpna Ministerstvo zemědělství. Argumentuje tím, že rozpečené výrobky nejsou čerstvé, a spotřebitel by měl mít možnost se rozhodnout, jaké pečivo si koupí. Výrobci polotovarů nesouhlasí – naše výrobky jsou stejně dobré jako ty od pekaře, říkají.

Výrobci pečiva v podobě mražených polotovarů zažívají krušné časy. Spolu s ministerskou vyhláškou, která nařizuje odlišovat rozmrazené a čerstvé pečivo, dostaly jejich výrobky ze dne na den v očích veřejnosti nálepku „méně kvalitních potravin“. „S vyhláškou naprosto souhlasíme, nikdy jsme neskrývali, že vyrábíme předpečené mražené polotovary. Jsem ale nesmírně zklamaná z toho, co probíhá v médiích. Jsem přesvědčená, že kvalita našich výrobku je minimálně stejná jako u výrobků čerstvých pekařů,“ hájila své řemeslo generální ředitelka druhého největšího podniku v branži Simona Sokolová. 

Podle Sokolové používá jejich firma při výrobě těsta totožné suroviny jako běžní pekaři, jen technologický postup se liší. „V poslední době se k tomuto tématu vyjadřuje skoro každý, byť to není odborník. Výroky typu, že do našich výrobků dáváme nějaké chemické koktejly, nejsou pravdivé,“ upozornila Sokolová. 

PROTI - Zmražené pečivo není čerstvé, obsahuje víc „éček“

"Za předpokladu, že budete mít stejné složení jako běžné pečivo z pekáren, pak to rozmrazované stárne rychleji," upozornil v rozhovoru pro ČT24 Josef Příhoda z Ústavu sacharidů a cereálií VŠCHT. Zabránit se tomu podle některých odborníků dá jen tím, že se do rozmrazeného pečiva přidávají další složky, které v čerstvém rohlíku nebo chlebu nejsou potřeba. "Rozpékané pečivo se musí nadopovat různými zlepšujícími přípravky, které zaručí to, že voda, jež je obsažená v pečivu, nezkrystalizuje a následně se neoddělí od pečiva. Je v tom samozřejmě hromada různých takzvaných 'éček'," uvedl spolumajitel Pekařské a cukrářské výroby Jiří Bláha. Aby se rozmrazené pečivo co nejvíce podobalo tomu čerstvému, obsahuje pomocné látky, jako jsou enzymy, emulgátory a stabilizátory.

Obavy vzbuzuje současná atmosféra i u zaměstnanců. „Je to horké téma, o ničem jiném se ani nebavíme. My víme, že odvádíme dobrou práci. Nedokážeme ale odhadnout, co udělá daná situace s českým pekařským trhem,“ svěřil se jeden ze zaměstnanců továrny Pavel Krejčí. „Co je čerstvé pečivo? To, co je upečené třeba předchozí den večer a co si koupíte až ráno? Nebo naše kaiserka, která byla dopečena těsně před nákupem?“ polemizoval Krejčí. 

Podle ředitelky Sokolové je navíc drtivá většina zmrazených polotovarů na pultech českých obchodů vyrobená v tuzemsku, nikoliv v cizině, jak někteří tvrdili. „Asi 80 procent výrobků pochází od českých, a troufám si říct velmi kvalitních výrobců. V branži celkem pracuje kolem tisícovky lidí,“ upřesnila Sokolová. 

PRO - Čerstvost neznamená kvalitu, někdy se polotvar hodí

Novou vyhlášku ostře kritizuje Svaz obchodu a cestovního ruchu, podle kterého se rozhodnutí ministerstva nezakládá na řádné analýze srovnávající kvalitu rozpékaného a čerstvého pečiva. O kvalitě pečiva podle obchodníků rozhodují jiné parametry,  například doba kynutí, pečení a složení výrobku. „Zjednodušit proto kvalitu na čerstvost pečiva a nabádat spotřebitele k názoru, že by předpečené, následně hluboce zmražené a nakonec v maloobchodu dopečené pečivo bylo méně kvalitní, je matoucí,“ tvrdí svaz. 

Podle odborníků má i rozmrazené pečivo své opodstatnění. "Kdo si chce pochutnat hned, tak si koupí to rozmrazené pečivo, které je většinou křupavější," vysvětlil Josef Příhoda z Ústavu sacharidů a cereálií VŠCHT. Rozmrazené polotovary se také mohou hodit v rekreačních oblastech, kde lze jen těžko odhadnout poptávku a kde se často stává, že čerstvé pečivo ještě před koncem otevírací doby zkrátka dojde.

2 minuty
Hovoří generální ředitelka ProFrost Simona Sokolová
Zdroj: ČT24

Problémy s uskladněním

Pokud se pečivo mrazí a následně rozmrazuje, je potřeba dodržovat přesné technologické postupy. Pokud s produktem obchodník nezachází tak, jak má, může být pečivo znehodnoceno už před rozpečením. Státní zemědělská a potravinářská inspekce například objevila v červnu v litoměřické prodejně Kaufland 64 rozmražených polotovarů chlebů, které byly viditelně napadeny plísní. Tyto produkty byly přitom připraveny spolu s jinými druhy polotovarů k rozpékání a následnému prodeji v oddělení čerstvého pečiva.

Testy s chlebem navíc ukázaly, že i při správné manipulaci hrozí plíseň zmrazenému chlebu dřív než tomu čerstvému. Zatímco klasický kvasnicový zplesniví až po dvanácti dnech, ten s umrtveným kvasem či dopékaný může být plesnivý už po třech dnech.

Boj s polotovary?

Pečivo není to jediné, co ve velkém míří na pulty obchodů připravené z polotovarů. Dopředu připravená jsou mnohdy i jídla, která na to vůbec nevypadají. Ve většině českých restaurací a jídelen jsou polotovary na denním pořádku. Obvykle je z prášku kaše, bramboráky nebo sýrová omáčka. Předsmažené jsou filety nebo sýry. Podle odborníků spotřebitel rozdíl pozná, ale většinou ne na první pohled. „Pokud je člověk trošku vnímavý a má něco najezeno, tak polotovar, třeba od tomatové polévky vyrobené skutečně z rajčat, pozná,“ tvrdí šéfkuchař Filip Sajler.

Potravináři nyní požadují, aby se šlo ještě dál. Kromě pečiva by se měly označovat i další potraviny, které nejsou čerstvé. Spotřebitel by podle nich měl jasně vědět, které ryby a maso prošly zmrazením nebo byly chlazeny vodou. U ovoce a zeleniny chtějí odlišit ty sezonní. 

Jak musí obchodníci označovat pečivo?

Čerstvé pečivo - Toto označení může nést pouze nebalené běžné pečivo, jehož proces výroby nebyl přerušen zmrazením nebo jinou technologickou úpravou sloužící k prodloužení trvanlivosti. Spotřebitelům mohou tento typ pečiva obchodníci prodávat nejdéle do 24 hodin po upečení.

Rozmrazeno - Toto označení musí být podle nové vyhlášky uvedeno u nebaleného pekařského výrobku, který byl v hotovém stavu zmrazen a spotřebiteli je nabízen po opětovném rozmražení. Označení musí prodejce umístit viditelně v blízkosti názvu výrobku.

Ze zmrazeného polotovaru - Tento údaj musí prodejce viditelně umístit u nebaleného pečiva, které bylo vyrobeno ze zmrazeného polotovaru.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Archiv

Válka na Blízkém východě minutu po minutě: říjen 2023

1. 12. 2023

Za smrt pacientky ve zlínské nemocnici může personál, konkrétního viníka ale policisté nenašli

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně pochybila při endoskopickém výkonu, po kterém jedna pacientka zemřela a jedna byla těžce zraněna. Podle policie selhal zdravotnický personál, když zaměnil sterilní látku za desinfekci. Konkrétního viníka se ale nepodařilo najít a kriminalisté tak případ odložili. Informovala o tom mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková. Nemocnice je v současnosti vyšetřována také kvůli nákaze pacientů a personálu salmonelózou – celkem onemocnělo 68 lidí.
16. 1. 2020

Před 30 lety se snídalo u Mitterranda. Husák musel počkat, přednost dostal Havel

Za tradiční prvenství Francoise Mitterranda bývá považován fakt, že se stal prvním socialistickým prezidentem v dějinách Francie. Výrazná osobnost evropské politiky 20. století má ovšem význam i pro dějiny české, potažmo československé – Mitterrand byl totiž prvním západním státníkem, který před rokem 1989 jednal s představiteli tuzemského disentu, a postavil je tak téměř na roveň Husákovy a Jakešovy nomenklatury.
9. 12. 2018

Ferdinand Peroutka. Muž střední cesty, kterou zavály dějiny

Novinář Ferdinand Peroutka, nejzvučnější hlas české názorové publicistiky 20. století a břitký kritik nacistické i komunistické totality, označil svého předchůdce Karla Havlíčka Borovského v dobrém slova smyslu za muže střední cesty. On sám jím byl také - jen mu ji zavály dějiny. Od jeho smrti právě uplynulo čtyřicet let.
25. 2. 2015Aktualizováno20. 4. 2018
Načítání...