Slow food: jídlo pro ty, kteří neradi plýtvají a rádi jedí zdravě

Praha – Slow food, hnutí původem z Itálie, které se zrodilo jako protiklad rychlému občerstvení. Jeho počátky sahají do roku 1986. Dnes má ve světě na sto tisíc členů, mezi nimi i několik stovek Čechů. Kvalitní jídlo a dobrý servis jsou věci, na které nyní lidé hodně slyší, za dobré jídlo jim nevadí utratit ani výrazně víc peněz.

Hnutí je založeno na přirozené stravě. Jíme to, co je nám nejblíže, maso a zeleninu z našeho okolí. Právě tyto produkty se následně zpracovávají do chutných pokrmů. V Itálii nebo v Rakousku už se toto hnutí těší velké popularitě. Tamní restaurace na přípravě pokrmů z lokálních produktů stále častěji zakládají i svůj marketing.

„Je to taková renesance, návrat k přirozeným hodnotám, hodnota přístupu k jídlu, k surovinám a k tomu, odkud suroviny pochází a jak se s nimi zachází. Myslím si, že dnes, kdy se nahrává globalizaci, je potřeba zdůraznit právě přístup k jídlu,“ říká Václav Silovský, majitel farmy a restaurace Angus farm a člen Slow Food ČR.

O zdravé jídlo je zájem

„Je to hodně trendy, co se týče lokálních surovin, lidi to vnímají dobře, protože si myslím, že jsou nasycení takových těch dovozových surovin. Je trošku problém s farmáři, u nás lidé umí vypěstovat dobré věci, ale nejsou moc dobří obchodníci, takže ta cesta od farmáře přes restauraci až po zákazníka bývá složitá,“ tvrdí Vlastimil Lacina Jiroš, šéfkuchař.

Právě propojování lidí se zájmem o jídlo s lokálními výrobci a zemědělci je jednou z hlavních činností českého hnutí. Na společných večerech se nejen potkají, ale výrobci a prodejci získají prostor pro propagaci svých produktů. Slow Food ČR propaguje české producenty přírodních surovin. 

Slow food podporuje i autor žebříčku českých restaurací

Myšlenka slow foodu se zamlouvá i autorovi průvodce po českých restauracích Pavlu Maurerovi. „Někteří kuchaři mají pocit, že když si nechají dovézt předpřipravené jídlo, polotovary a konvenience, tak tím jakoby ušetří a uvaří z toho výborná jídla. Já si myslím, že to je jinak,“ podotkl Maurer v rozhovoru pro ČT24. „Lokální zázemí gastronomie je obvyklé v mnoha zemích, které jsou možná gastronomicky vyspělejší, než jsme my, a byť by se zdálo, že je to dražší, tak není. Je to dobrá varianta jak z hlediska finančního, tak z hlediska toho, co si vkládáme do svého těla,“ dodal.

A význam lokálních potravin si už začínají uvědomovat i běžní čeští spotřebitelé. Přednost jim dávají stále častěji. Z výzkumu ministerstva zemědělství na loňském agrosalonu Země živitelka vyplývá, že zájem o regionální potraviny se zvyšuje s věkem a vzdělaním.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Archiv

Válka na Blízkém východě minutu po minutě: říjen 2023

1. 12. 2023

Za smrt pacientky ve zlínské nemocnici může personál, konkrétního viníka ale policisté nenašli

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně pochybila při endoskopickém výkonu, po kterém jedna pacientka zemřela a jedna byla těžce zraněna. Podle policie selhal zdravotnický personál, když zaměnil sterilní látku za desinfekci. Konkrétního viníka se ale nepodařilo najít a kriminalisté tak případ odložili. Informovala o tom mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková. Nemocnice je v současnosti vyšetřována také kvůli nákaze pacientů a personálu salmonelózou – celkem onemocnělo 68 lidí.
16. 1. 2020

Před 30 lety se snídalo u Mitterranda. Husák musel počkat, přednost dostal Havel

Za tradiční prvenství Francoise Mitterranda bývá považován fakt, že se stal prvním socialistickým prezidentem v dějinách Francie. Výrazná osobnost evropské politiky 20. století má ovšem význam i pro dějiny české, potažmo československé – Mitterrand byl totiž prvním západním státníkem, který před rokem 1989 jednal s představiteli tuzemského disentu, a postavil je tak téměř na roveň Husákovy a Jakešovy nomenklatury.
9. 12. 2018

Ferdinand Peroutka. Muž střední cesty, kterou zavály dějiny

Novinář Ferdinand Peroutka, nejzvučnější hlas české názorové publicistiky 20. století a břitký kritik nacistické i komunistické totality, označil svého předchůdce Karla Havlíčka Borovského v dobrém slova smyslu za muže střední cesty. On sám jím byl také - jen mu ji zavály dějiny. Od jeho smrti právě uplynulo čtyřicet let.
25. 2. 2015Aktualizováno20. 4. 2018
Načítání...