Sběratel usiluje o záchranu unikátního smutečního kočáru

Čechy pod Kosířem – Jedinečný kočár. Vrcholné dílo, ve kterém se snoubí precizní umělecká i řemeslnická práce. Objev století. Právě tak hovoří o 110 let starém smutečním kočáru z plzeňské dílny firmy Brožík a syn vášnivý sběratel a restaurátor historických kočárů Václav Obr. „Nepředpokládal jsem, že se něco tak obrovského a významného může zachovat,“ říká sběratel, který se snaží unikátní památku získat do své sbírky dalších přibližně padesáti kočárů, bryček, saní a rychlíčků či kučírků. Prachem zanesené vozy se mu podařilo zachránit mnohdy z polorozpadlých stodol, opravit je podle původní dokumentace a posléze je vystavit na odiv návštěvníkům muzea v obci Čechy pod Kosířem na Prostějovsku.

Na existenci smutečního kočáru, který je dlouhý šest metrů, váží dvě tuny a táhnout ho muselo šest koní, narazil Václav Obr náhodou. Aby česká památka neskončila v zahraničí, vypsal na její záchranu dokonce veřejnou sbírku. Pokud se mu podaří sehnat statisíce korun na její nákup a další peníze na rekonstrukci, bude patřit mezi skvosty jeho sbírky. Kde a u koho se kočár nachází teď, nechce sběratel prozradit.

„Dneska to už beru jako poslání, je to jedinečná záležitost,„ tvrdí vyučený instalatér o svém netradičním koníčku. Věnuje mu prý veškerý volný čas i peníze, vlastními silami také loni otevřel rozsáhlou expozici. Stále přitom doufá v nové přírůstky. „Moc kočárů asi po stodolách už nebude, předpokládám, že by se daly spočítat na prstech,“ míní Obr. O vozech, které se mu nepodaří získat, vede alespoň záznam v kronice. „Každý kočár má svůj příběh, svůj rodokmen. Je potřeba tyto údaje zachovat jako odkaz pro příští generace," doplnil sběratel.

Reportáž z Muzea kočárů můžete zhlédnout v sobotním Týdnu v regionech z jižní Moravy.

Václav Obr označuje vzácný kočár za objev století (zdroj: ČT24)