Poprvé vyšla Šifra mistra Leonarda

Washington - Když 18. března 2003 vyšla v USA kniha doposud nepříliš úspěšného spisovatele Dana Browna Šifra mistra Leonarda (v originále The Da Vinci Code), okamžitě opanovala žebříčky prodejnosti. Knihy se za první tři roky prodalo přes 40 milionů kusů a byla přeložena do 44 jazyků. Brown, který svým románem pozlobil katolickou církev a musel kvůli němu čelit i nařčení z plagiátorství, začal být označován za „nejúspěšnějšího spisovatele na světě“ a vzbudil i velký zájem o své předchozí knihy. Da Vinciho kód se pochopitelně dočkal i filmového zpracování. Hvězdně obsazený film s Tomem Hanksem, Audrey Tautouovou a Jeanem Renem měl premiéru v květnu 2006.

Šifra mistra Leonarda je dobrodružný román s prvky fantazie amerického spisovatele Dana Browna. Vražedné tajemství, které je zakódované do nejznámějšího Leonardova obrazu, sahá až do dnešních dnů… Knihy se prodalo po celém světě několik milionů výtisků a údajně jde o největší bestseller 21. století.

Robert Langdon, uznávaný harvardský profesor náboženské symbologie, pobývá služebně v Paříži, když v jeho hotelovém pokoji zazvoní telefon. Správce uměleckých sbírek v Louvru byl zavražděn. Vedle jeho mrtvého těla leží nevysvětlitelná šifra, kterou tam policie objevila.

Celý vzkaz napsaný neviditelným fixem je jedna složitá alfanumerická šifra. Šifra, která toho, kdo ji vyluští, dokáže navést na místo uložení Svatého grálu, nejhledanějšího pokladu v novodobých dějinách našeho světa. Jeho odhalení může přinést zkázu celého světa založeného na křesťanských tradicích, protože všechno novozákonní je jeden Vatikánem řízený podvod. A Vatikán a další křesťanské církve jsou schopny pro zničení tajemství udělat všechno, naprosto všechno.

Langdon se pouští do pátrání a do hry se zapojuje také talentovaná odbornice na šifry a kódy, Sophie Neveuová. Na světlo vycházejí záhadné souvislosti, které naznačují spojení zavražděného s elitní společností, tajným řádem zvaným Převorství sionské, jehož členem byl kdysi i sám Leonardo.