Část centra Olomouce se dnes proměnila ve veřejné kluziště

Olomouc - Část olomouckého Horního náměstí se dnes proměnila ve veřejné kluziště. Mobilní ledovou plochu nechalo město vybudovat přímo před vchodem radnice. Obyvatelům města i jeho návštěvníkům předznamenává blížící se vánoční trhy. Veřejné bruslení v centru Olomouce má dlouhou tradici. Podobně jako v Ostravě, kde se bruslívá na Masarykově náměstí.

Zatímco v Ostravě bílá plocha v centru města zatím nevyrostla, v Olomouci se už bruslí a zimní zábava potrvá do 6. ledna - každý den od 10:00 do 22:00. Bruslení je zdarma.

„Kluziště od rána funguje, už se bruslí a je tam skoro plno. Přes týden jsou dopoledne určena pro školy, k večeru očekáváme, že plochu obsadí spíš starší zájemci a dospělí,“ řekl jeden z pořadatelů Petr Spálený.

Podle něj by si ledová plocha měla v příštích měsících poradit i s případnými rozmary počasí. „Agregát je natolik výkonný, že i při venkovních teplotách 15 stupňů nad nulou spolehlivě chladí. Bruslit mohou lidé i v tomto počasí,“ doplnil Spálený.

Úplně poprvé si mohli lidé zabruslit přímo před radnicí v roce 2009, kdy bylo kluziště v provozu od ledna do března. Ledová plocha se poté stala nedílnou součástí vánočních trhů ve městě. „V soutěži na výběr nového organizátora trhů před třemi lety byla podmínka, aby bylo součástí vánočních trhů i kluziště,“ řekla mluvčí radnice Radka Štědrá.

Poprvé v roce 2010 se během vánočních trhů bruslilo na Dolním náměstí, za dvě hodiny zaplatili lidé 50 korun. Loni už bruslili zadarmo, město na provoz přispělo částkou 650.000 korun. „Protože se tento krok setkal s velmi pozitivním ohlasem a osvědčil se, bude se bruslit zadarmo i letos,“ doplnila mluvčí města.

Na provoz kluziště město schválilo příspěvek ve výši 300.000 korun z výtěžku hazardu. Tradiční místo pro kluziště muselo tentokrát ustoupit rozsáhlé rekonstrukci Dolního náměstí. Vánoční trhy začnou na Horním náměstí měsíc před Štědrým dnem.