Barbora Škrlová patří mezi hlavní svědky týrání chlapců z Kuřimi

Praha - O případu záhadné Aničky, za níž se vydávala Barbora Škrlová, se v říjnu 2006 dozvěděla bývalá zástupkyně ombudsmana Anna Šabatová. Ta po dohodě s šéfredaktorem Literárních novin a aktivistou Jakubem Patočkou radila rodině Mauerových, co s dítětem bez identity udělat a jak ji legalizovat. Mauerovi tehdy tvrdili, že se k nim dívka dostala před třemi lety.

O dívku se podle Mauerových do té doby starala jejich babička. Ta dívku prý hlídala lidem, kteří se pro ni nevrátili. Po smrti babičky si Annu vzala k sobě Klára Mauerová, která v prosinci 2006 požádala o svěření Aničky do péče. Celá rodina se s dvěma syny a údajnou Annou přestěhovala z Brna do Kuřimi. V březnu soud údajnou Annu nepravomocně svěřil do péče Kláry Mauerové. Soud jí přidělil i jméno a datum narození. V červnu soud své rozhodnutí zrušil.

V květnu policie nalezla v Kuřimi v komoře domu Mauerové svázaného a nahého sedmiletého syna Kláry Mauerové Ondřeje. Mauerovou policie zadržela za týrání dítěte a soud na ni uvalil vazbu. Ve vazbě ze stejného důvodu skončila i sestra Kláry Mauerové Kateřina. Na základě vyšetřování bylo obvinění rozšířeno i o týrání druhého syna Kláry Mauerové Jakuba. Následně vydal soud předběžné opatření a svěřil Annu a oba chlapce do péče azylového domu Klokánek v Brně.

Anna v noci na 12. května zmizela z centra Klokánek. Po několika dnech ředitel brněnského domu dětí a mládeže Junior Karel Kincl na snímku Anny poznal svou někdejší zaměstnankyni dvaatřicetiletou Barboru Škrlovou. Na konci května testy DNA potvrdily, že v Klokánku nebyla třináctiletá Anna, ale Škrlová.

V červnu se Škrlová objevila na českém velvyslanectví v dánské Kodani a o pět měsíců později Česká republika oficiálně požádala dánské úřady, aby vypátraly a vyslechly Barboru Škrlovou. Barboru Škrlovou zadržela až v úterý 8. ledna norská policie. Škrlová se v Norsku vydávala za třináctiletého chlapce Adama.

Pobyt Škrlové v Norsku

V Norsku pobývala s pětičlennou českou rodinou, která v létě přijela žádat o pracovní povolení. V září začala Barbora Škrlová jako třináctiletý Adam chodit do školy Marienlyst v norském Oslu, kde ji rodiče představili jako svého syna Adama. K dispozici měli i jeho pas. Ředitelka školy měla zpočátku podezření, že se jedná o dívku, ale v tomto věku to lze jen těžko odhadnout. Barbora si navíc oholila hlavu a pro zpevnění hrudníku nosila korzet.

Norská publicistka Emira Holmeyová pro Českou televizi uvedla, že v norské škole se jí hodně věnovali, protože pochopili, že má psychické problémy. „Učitele ale překvapila úroveň jejích znalostí, hlavně v matematice. Škola si to vysvětlovala tím, že je v České republice pravděpodobně jiný systém výuky. Učitelé ji popisují jako velmi inteligentní osobu,“ doplnila Holmeyová informace o pobytu Škrlové v Norsku.

V prosinci se Barbora dostala do dětského domova. Podle médií proto, že se o ní otec nemůže starat poté, co se na podzim matka s ostatními dětmi vrátila do Čech. Policie začala pátrat po Adamovi loni 16. prosince poté, co se dozvěděla, že Adam z dětského domova zmizel. Ještě předtím se Barbora alias Adam svěřila české Lince bezpečí a vychovatelům, že ji otec týral a nechal zneužívat pedofily. Policie se obávala, že by se dítě mohlo stát obětí nějakého pedofila, zintenzivněla tudíž pátrání, a minulý týden Adama našla v penzionu v severním Norsku ve městě Tromsö. Následně však zjistila, že se jedná o mezinárodně hledanou Barboru Škrlovou. To už po ní policie vyhlásila pátrání jako po týraném dítěti z Česka, nakonec ji zadržela a obvinila z podvodu kvůli změně identity. Podle norských úřadů byli v aféře zapleteni čtyři Češi. Dva muži a dvě ženy včetně Škrlové a údajného otce, za něhož se vydával šéfdramaturg Východočeského divadla Martin Fahrner. Adam, za kterého se Škrlová vydávala je syn Fahrnerových. Narodil se s mozkovou obrnou. Navštěvuje speciální školu v Šumperku.

Kdo je Barbora Škrlová

Barbora Škrlová je dcerou Josefa Škrly, údajné vůdčí postavy sekty vycházející z hnutí Poselství Grálu. Je absolventkou Janáčkovy akademie múzických umění v oboru skladba a bývalá členka dívčí skupiny Hudbaby. Studovala také speciální pedagogiku na Masarykově univerzitě v Brně

Barbora Škrlová se v norské škole vydávala za 13 letého Adama.
Zdroj: ČT24