Televize Nova zahájila své vysílání

Praha - Televize Nova prošla během patnácti let mnoha změnami. Například z původního programu téměř nezůstal kámen na kameni, jinak dnes vypadá logo stanice a sídlo televize se pak přesunulo z centra Prahy na její okraj. Výrazné změny se dotkly také majetkové struktury nebo personálního obsazení vysílání i managementu. Jeden důležitý ukazatel ale zůstává od 4. února 1994, kdy se televize poprvé objevila v éteru, stejný. Nova je stále nejsledovanější a nejvýdělečnější televizí v ČR.

Statistiky sledovanosti opanovala první celoplošná soukromá televize ve východní Evropě již pár měsíců po zahájení vysílání. V dobách, kdy se počet lidí sledujících jednotlivé stanice měřil pomocí deníčků, vykazovala Nova ojedinělá čísla - třeba ve třetím čtvrtletí roku 1995 se na ni dívalo 70 procent lidí. Zavedení peoplemetrů v roce 1997 sice znamenalo pokles, Nova ale stále držela nadpoloviční podíl. Pod 50 procent poklesla až v roce 1999 a někdejší postavení se jí už nepodařilo obnovit.

Sledovanost TV Nova klesá, proto spouští nové kanály 

V posledních letech propad diváckého zájmu pomalu pokračuje. Při pohledu na statistiku je zřejmé, že se zájem lidí nepřesouvá k České televizi nebo konkurenční Primě, ale k dalším kanálům, šířeným satelitem, po kabelu nebo prostřednictvím digitálního zemského vysílání (DVB-T). Nova se ale tento trend snaží zvrátit - nabízí i na filmy a seriály zaměřený kanál Nova Cinema, sportovní kanál Nova Sport a připravuje se na spuštění české verze hudební televize MTV.

Nova, jež byla dlouho kritizována za vlažný přístup k zavádění zemského digitálního vysílání, udělala důležitý krok, když přistoupila k plánu přechodu na DVB-T. Nejsledovanější česká televize vůbec zvyšuje důraz na nová média, v květnu 2008 přišla s vlastním zpravodajským webem s velkými ambicemi, v polovině října pak divákům nabídla nový videoportál tn.cz, kde zdarma nabízí epizody pořadů z archívu.

Tn.cz, divácká lákadla a velké výdělky

Do něj za posledních několik let přibyly kromě stálic jako jsou Televizní noviny nebo publicistický pořad Na vlastní oči zejména stovky dílů původních seriálů. Nova přitom s jejich natáčením dlouho váhala, zejména po neúspěchu několika prvních pokusů. Ve větší míře začala s natáčením původní tvorby až v roce 2004, v době, kdy se vrátila do rukou americké skupiny Central European Media Enterprises (CME). Seriály jako Ulice, Ordinace v růžové zahradě nebo Pojišťovna štěstí patří k důležitým lákadlům na diváka.

Nova, kterou vlastní od roku 2004 opět CME, patří i díky programové politice - neúspěšné pořady televize nemilosrdně ruší - mezi nejvýdělečnější televize v Evropě. Svým majitelům přinesla podle veřejně dostupných údajů za 15 let více než osm miliard korun čistého zisku. Spolu s největší sledovaností Nově patří také hlavní podíl na příjmech z reklamy v televizi, v posledních letech se roční tržby televize pohybují mezi 3,5 a pěti miliardami korun.