Kryštof Kolumbus - až do smrti si myslel, že objevil „jen“ cestu do Indie

Madrid - Kryštof Kolumbus, slavný italský mořeplavec a objevitel Ameriky, svým objevem přinesl Španělsku bohatství a moc. Byl však až do své smrti přesvědčen, že objevil pouze západní cestu do Indie, nikoli nový kontinent. Kolumbus zemřel dne 20. května 1506 ve španělském Valladolidu. Kryštof Kolumbus, italsky Cristoforo Colombo, španělsky Cristóbal Colón, se narodil v roce 1451 v rodině tkalce v italském Janově. Odmala ho lákalo moře a svou první plavbu uskutečnil již ve 14 letech. Během let se stal zkušeným mořeplavcem. Byl přesvědčen o kulatosti Země a svůj názor chtěl dokázat přeplutím Atlantiku a dosáhnout touto cestou břehů Indie.

Pro svou cestu dostal v roce 1492 požehnání od kastilské královny Isabely a jejího manžela, aragonského krále Ferdinanda. Od nich pak získal dvě malé karavely, Pintu a Niňu, a větší loď Santa Marii. S posádkou 102 mužů se pak 3. srpna 1492 vydal na plavbu. O dva měsíce později přistál u ostrova, který dostal název San Salvador, dnes Bahamy. Kolumbus poté absolvoval ještě tři další objevné cesty.

Ostatky Kryštofa Kolumba putovaly z Valladolidu do Ameriky, kde si přál být pohřben. Ze Santo Dominga je Španělé v roce 1795 převezli na Kubu a v roce 1898 zpět do Španělska. Kryštof Kolumbus odpočívá buď v Santo Domingu, v majáku vztyčeném v roce 1992, či v katedrále ve španělské Seville.  

Vydáno pod