Zemřel Raoul Schránil

Praha - Ve věku 88 let zemřel v noci z 19. na 20. září 1998 v pražské Nemocnici Na Homolce někdejší populární filmový herec Raoul Schránil. Schránil se měl stát původně hoteliérem, ale k divadlu utekl díky svému bratranci, režisérovi Karlu Antonovi. Díky jeho štíhlé postavě, dokonalému společenskému vystupování a vrozenému šarmu mu byly svěřovány role neodolatelných milovníků a salónních šviháků z lepší společnosti.

Do svého prvního divadelního angažmá nastoupil v roce 1935 do Divadla Vlasty Buriana. Působil také v divadle v Českých Budějovicích, v divadelním souboru Anduly Sedláčkové, ve Vinohradském divadle a v holešovickém Divadle Uranie. Na filmovém plátně se poprvé objevil ve snímcích Milan Rastislav Štefánik a Vdavky Nanynky Kulichovic. Nezapomenutelné role ztvárnil ve filmech Zlatý člověk, Eva tropí hlouposti, Na tý louce zelený, Svátek věřitelů, Děvče za výkladem, Dva týdny štěstí, Tvoje srdce inkognito či Klatovští dragouni a Batalión.

Po válce z českých filmů vymizely role lékařů, právníků nebo továrníků, které Schránil ztvárňoval. Objevoval se jen v epizodních rolích, které dostal například ve snímcích Jak utopit doktora Mráčka, Zítra to roztočíme, drahoušku, Šašek a královna, Krvavý román či Šakalí léta. Rovněž hrál v televizi a v televizních seriálech Létající Čestmír, Dnes v jednom domě, Arabela se vrací nebo Bylo nás pět.