Policejní zatýkání - v hlavní roli heparinový vrah Petr Zelenka

Havlíčkův Brod - První prosincový den se významně zapisuje především do historie havlíčkobrodské nemocnice, neboť právě tehdy policie zatkla Petra Zelenku, do té doby tichého a vzorného pracovníka. Zelenka byl obviněn ze 7 vražd a 10 pokusů o vraždu. Jako pracovník anesteziologicko-resuscitačního oddělení havlíčkobrodské nemocnice podle spisu podával pacientům heparin od května do září 2006. Pacientům tak způsobil závažné zdravotní komplikace, zředil jim krev a někteří vykrváceli. Během přípravného řízení se Zelenka ke spáchání všech činů doznal, při hlavním líčení uvedl, že heparin podal pěti lidem a u ostatních si podrobnosti nevybavuje. K původnímu přiznání jej prý donutili policisté násilím.

Soudy Zelenkovi nakonec prokázaly, že zavraždil sedm lidí a u dalších deseti se o to pokusil. Podle rozsudku podával pacientům heparin, aby dosáhl vlastního vzrušení z krizové situace a následné aktivity nemocničního personálu.

Činnost Petra Zelenky odhalil primář z nemocnice Pavel Longin, který srovnal rozpis služeb s daty krvácení pacientů. Podle jeho slov byl ve 40 případech nevysvětlitelného krvácení 23krát podán heparin, z toho měl Zelenka právě 23krát službu v nemocnici. 

Královéhradecký krajský soud mu za jeho trestnou činnost vyměřil doživotní trest vězení ve věznici se zvýšenou ostrahou. Soud Zelenkovi rovněž uložil zaplatit pozůstalým obětí přes 2,5 milionu korun. Zelenka se na místě odvolal. Předseda prvoinstančního senátu Jiří Vacek při vynesení verdiktu řekl, že uvažovat o jiném trestu než doživotním by byl výsměch. Zelenka podle něho jednal nepochopitelně, neboť pacientům měl jako ošetřovatel pomáhat, ne škodit.

Příběh nenápadného zdravotníka, který si hrál na Boha a rozhodoval o životě a smrti pacientů, sepsal psychiatr Miroslav Skačáni v knize Vraždy ze závisti. Od literárního zpracování byl už jen krůček ke vzniku scénáře celovečerního filmu o tom, jak „se to mohlo ve skutečnosti stát“. Tak nakonec vznikl snímek s názvem Hodinu nevíš. Film Hodinu nevíš chce podle tvůrců především nastínit odpovědi na otázku, jak se z poměrně intelgentního a milého mladíka může stát vrah.