Zastupitelé Bystřice nabídli za Podhoran jen 13 milionů

Bystřice pod Hostýnem – Zastupitelé Bystřice pod Hostýnem dnes měli definitivně rozhodnout o osudu hotelu Podhoran. Místní podnikatel Radovan Křemeček ho městu nabídl k odkupu za 23 milionů korun. V opačném případě ho prodá agentuře, která zřizuje ubytovny pro sociálně slabé. Nakonec zastupitelé potvrdili svoji srpnovou nabídku, za hotel jsou ochotni dát podnikateli 13 milionů korun. Na mimořádném jednání zastupitelstva byla bouřlivá atmosféra. Názor na odkup Podhoranu rozdělil na dva tábory jak bystřické politiky, tak i tři stovky místních, kteří jednání přihlíželi.

Mimořádné setkání zastupitelstva v Bystřici pod Hostýnem dnes nerozetlo spletitou kauzu hotelu Podhoran. Jeho majitel město postavil před nelehkou volbu – buď radnice nepotřebný objekt odkoupí, čímž se město finančně vyčerpá na mnoho let dopředu, nebo v domě vznikne levná ubytovna pro sociálně slabé. 

Zatímco příznivci odkupu se bojí případného nárůstu kriminality v souvislosti s ubytovnou, odpůrci považují postup podnikatele za hraničící s vydíráním. Opozice navíc argumentuje možným porušením zákona – pokud by město dalo za hotel 23 milionů, o 4 miliony by tím překročilo cenu místně obvyklou, za kterou by mělo objekt správně koupit.

Na tahu teď bude opět majitel hotelu, zda opakovanou nabídku na odkup za 13 milionů přijme či ne není jisté. Pokud Bystřice hotel skutečně odkoupí, mohly by v něm vzniknout byty, kanceláře a část by i nadále sloužila jako hotel.

V hotelu už bydlí první sociálně slabí 

Kroměřížský podnikatel a jednatel společnosti Hotel Podhoran Radovan Křemeček se před rokem rozhodl nevyužitý hotel v centru Bystřice prodat a nabídl jeho odkup městu. Radnice nabídku nejprve odmítla s tím, že na koupi a provoz nemá peníze. Do hry ale v únoru vstoupila agentura, která zajišťuje bydlení pro sociálně slabé. Podnikatele údajně oslovila s lákavou nabídkou, za zchátralý hotel nabídla Křemečkovi 25 milionů. Podnikatel proto znovu oslovil město, zda si svůj názor na koupi Podhoranu nechce rozmyslet. 

Částku 25 milionů ovšem bystřičtí zastupitelé na svém jednání začátkem srpna odmítli zaplatit, zavrhli i odkup za odhadní cenu 19 milionů korun. Za hotel byli ochotni dát Křemečkovi 13 milionů korun s ohledem na budoucí investice, které by si oprava zanedbaného objektu vyžádala. Pro město s osmi tisíci obyvateli by šlo o významnou část rozpočtu. 

Bystřický podnikatel naposledy zatlačil na město v srpnu, kdy v Podhoranu dočasně ubytoval 40 sociálně slabých na základě smlouvy s agenturou, která se na ubytovávání této skupiny obyvatel zaměřuje. Podle informací ČT pochází část klientů z romské komunity v Holešově. Nájemníci se nastěhovali týden poté, co zastupitelé odmítli nemovitost za požadovaných 25 milionů koupit. Nájemní smlouvy jsou zatím uzavřené na krátkou dobu.

Ubytovny jako výdělečný byznys 

Spekulantům a agenturám zajišťujícím bydlení pro sociálně slabé nahrává česká legislativa. Lidé bez práce a bez reálné šance ji získat mají nárok na státní příspěvek na bydlení ve výši sedmdesáti procent jejich nájmu. S výší nájmu logicky vzrůstá také příspěvek. A právě toho spekulanti využívají. Firma cíleně nájmy v bytech pro sociálně slabé nadhodnotí, aby veškeré náklady s bydlením pokryl státní příspěvek. Chybějících třicet procent pak často majitel nemovitosti nájemníkům „velkoryse“ odpustí. Sociálně slabí hromadně končí v ubytovnách, kde žijí v nevyhovujících podmínkách, ale paradoxně v nejdražších pokojích.

Své zkušenosti s proměnou bývalých hotelů na ubytovny mají i další města. Blanenská radnice koupila na konci září loňského roku za 30 a půl milionu korun zchátralý hotel Dukla v centru města. Jediným důvodem, proč se město do veřejné dražby zapojilo, byla obava, že by jinak objekt koupil soukromý investor a udělal z něj levnou ubytovnu. Sotva Blansko vyřešilo jeden problém, objevil se stejný s hotelem Hejč. Ten leží jen pár set metrů od Dukly. 

V Lipovci jednala radnice o koupi nevyužívaného hotelu Zlatá lípa. Panika z přílivu sociálně slabých se svého času šířila i v Letovicích a Rousínově.