TÉMA

Zpravodajství ČTV

30 let zpět: Naposledy vyšla revue Pater noster

Média, která během éry socialismu vydávali českoslovenští emigranti v zahraničí, po sametové revoluci a nástupu svobodného mediálního trhu často postupně zanikla. To byl i případ kulturní revue Pater noster, jež vládu komunistů v Československu přežila o tři roky.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
20. 12. 2022|

30 let zpět: Poslední jednání československé vlády

Krátce před Vánocemi 1992 se naposledy sešla k jednání československá vláda. Šlo o poslední federální vládu, jež existovala od 2. července téhož roku a již vedl Jan Stráský. Na úskalí, která členové vlády museli řešit, po jednání zavzpomínali před novináři.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
19. 12. 2022|

30 let zpět: Končí těžba uranu v Zadním Chodově

Začátkem devadesátých let se postupně utlumovala těžba nerostných surovin. K nim vedle uhlí patřila i uranová ruda, kterou pro svůj jaderný průmysl i zbraně tolik potřeboval Sovětský svaz. Do SSSR také putovaly veškeré dodávky cenné horniny. Reportáž před 30 lety zachytila vyvezení posledního vozíku uranové rudy v dolu Zadní Chodov na Plzeňsku. Mimoto uvádí, na jaké odvětví se propuštění horníci nejspíš budou orientovat.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
18. 12. 2022|

30 let zpět: Zmatky s občanstvím Čecho-slováků

Jak to bude po rozpadu federace se státní příslušností Slováků žijících v České republice, a naopak? Od nového roku mělo stačit prohlášení, pro který stát se občan rozhodl. Mnozí Čechoslováci v té době ale ani s jistotou nevěděli, pod jakým občanstvím byli v matrikách dosud vedeni.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
7. 12. 2022|

30 let zpět: Co bude s poslanci Federálního shromáždění po rozpadu Československa?

Nová ústava České republiky počítala s dvoukomorovým parlamentem a jednou ze zvažovaných variant bylo, že nově vzniklý Senát obsadí čeští poslanci zanikajícího Federálního shromáždění. Občané oslovení v anketě ČST se k této možnosti stavěli značně skepticky.
4. 12. 2022|

30 let zpět: Založení Moravskoslezského sněmu v Brně

V Brně byl před 30 lety založen Moravskoslezský sněm, jehož členy byli někteří poslanci Federálního shromáždění i České národní rady. Do doby ústavního zřízení zemské samosprávy chtěl sněm apelovat svými usneseními na českou vládu i Národní radu. Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
28. 11. 2022|

30 let zpět: Německý příspěvek na odsiřovací techniku pro elektrárny Prunéřov

Německé ministerstvo životního prostředí podepsalo spolu s českými resorty životního prostředí a průmyslu dohodu, jejíž součástí byl příspěvek na pořízení odsiřovací techniky pro elektrárny Prunéřov I. Německá strana poskytla dar ve výši 23 milionů marek.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
27. 11. 2022|

30 let zpět: Nová privatizační aféra

Společnost s. r. o. Severobal podala trestní oznámení na Fond národního majetku a ministerstvo pro správu národního majetku a privatizaci. Důvodem bylo porušení pravidel veřejné soutěže. Po necelých dvou měsících od vyhlášení vítěze došlo ke změně rozhodnutí a nová privatizační aféra byla na světě.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
26. 11. 2022|

30 let zpět: Zákon o zániku ČSFR

Před 30 lety schválilo Federální shromáždění zákon o zániku České a Slovenské Federativní Republiky, podle kterého měla existence Československa skončit 31. prosince 1992. Co dalšího s sebou tento zákon nesl? A co bylo s mandáty poslanců?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
25. 11. 2022|

30 let zpět: Razantní zvýšení cen vepřového masa

O celých dvacet procent vzrostla před třiceti lety cena masa. Co stálo za jejím razantním zvýšením? Podle českého ministra zemědělství Josefa Luxe byly na vině masokombináty, které uzavíraly mezi sebou dohody o výši nákupních cen od zemědělců. Toto však nebyl jediný pohled na věc. I masokombináty měly svou teorii, proč si museli spotřebitelé za vepřové maso tolik připlácet.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
24. 11. 2022|

30 let zpět: Likvidace armádních vozidel

Po pádu železné opony se státy Varšavské smlouvy a Severoatlantické aliance dohodly na snížení počtu zbraní v Evropě. Smlouva podepsaná 19. listopadu 1990 v Paříži (přestože reportáž chybně hovoří o vídeňské úmluvě) zavazovala i tehdejší Československo. Na jejím základě armáda začala likvidovat přebytečnou vojenskou techniku. Šlo například o obrněné transportéry OT-810, jejichž předchůdce používal německý Wehrmacht během druhé světové války.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
17. 11. 2022|

30 let zpět: „V dočasném monopolním postavení jsme proti své vůli,“ znělo z Kavčích hor

S blížícím se koncem federace se blížil i zánik Československé televize. Česká televize se tím dočasně stala monopolním provozovatelem televizního vysílání v České republice. Generální ředitel Ivo Mathé uvedl, že v tomto, byť dočasném, postavení je televize proti své vůli. A požádal předsedu Rady pro televizní a rozhlasové vysílání Daniela Korteho, aby zahájil licenční řízení na třetí vysílací okruh. Na základě udělené licence měly vedle veřejnoprávní České televize začít vysílat i komerční soukromé stanice.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
10. 11. 2022|

30 let zpět: Stát zaspal v prevenci proti užívání drog

Drogy se kvůli nedostatečné legislativě staly výhodným artiklem a rozšířily se mezi československou mládeží. Stát o nešvaru věděl, ale prevence scházela. Kvůli liknavosti přišel stát o desítky milionů na dotacích, které mohl získat od světových zdravotnických organizací na preventivní programy.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
6. 11. 2022|

30 let zpět: Senzibilové zkoumali místo autonehody Alexandra Dubčeka

Prvního září 1992 havaroval na 88. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu automobil vezoucí Alexandra Dubčeka. Místo vzbudilo zájem senzibilů, kteří nejasnou příčinu havárie spatřovali v působení podzemních uranových žil, jejichž záření údajně negativně ovlivňovalo řidiče.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
5. 11. 2022|

30 let zpět: Navrácení majetku rodu Kinských

V rámci restitučního zákona byl do původních rukou vrácen zámek ve Žďáru nad Sázavou a další objekty v okolních oblastech Vysočiny. Radoslav Kinský hovořil při té příležitosti o odpovědnosti, kterou správa takového majetku obnáší, a o budoucnosti tamního rybníkářství.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
2. 11. 2022|

30 let zpět: Eskadra smrti v Jirkově

Výbuchy, střelbou a požáry zaměřenými proti Romům se v Jirkově na Chomutovsku měla podle anonymního dopisu od 15. října ohlásit „Eskadra smrti.“ Poplašná zpráva vyvolala ve městě paniku, která se mimo jiné projevila snížením počtu romských žáků, kteří ve čtvrtek dorazili do školy. Policie na anonym reagovala navýšením policejních jednotek na celém Chomutovsku.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
15. 10. 2022|

30 let zpět: Divadlo Járy Cimrmana pětadvacet let na scéně

V roce, kdy Divadlo Járy Cimrmana slavilo pětadvacáté výročí od založení, se soubor přestěhoval na Žižkov. Zdeněk Svěrák při té příležitost s humorem sobě vlastním komentoval skutečnost, že nové působiště souboru tehdy neslo název Divadlo T. G. Masaryka.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
4. 10. 2022|

30 let zpět: Jiří Dienstbier kritizoval takzvaný „bolševismus pravice“

Středové liberální Občanské hnutí, vedle ODS druhý nástupnický subjekt vzešlý z Občanského fóra, v parlamentních volbách v červnu 1992 neuspělo a zůstalo bez zastoupení v České národní radě. Předseda hnutí a někdejší federální ministr zahraničí Jiří Dienstbier na republikovém sněmu kritizoval počínání pravice a zejména některých jejích představitelů, kteří se podle něho v podnikání nezdráhali spolupracovat se starými strukturami z dob komunistického režimu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
3. 10. 2022|

30 let zpět: „Křehký" vztah premiéra Klause s prezidentem Havlem

Premiér Václav Klaus se sešel ke společné večeři s Václavem Havlem. Novinářům oba dva popsali svůj vzájemný vztah. Ze strany Václava Havla šlo čistě o informační setkání, na němž proběhla neformální výměna názorů. Václav Klaus pak svůj vztah s Václavem Havlem specifikoval v interview The New York Times, kde ho označil za křehký.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
30. 9. 2022|

30 let zpět: Novým olomouckým arcibiskupem se stal Jan Graubner

Papež Jan Pavel II. jmenoval v Římě nového olomouckého arcibiskupa. Stal se jím Jan Graubner, který do té doby působil jako administrátor olomoucké arcidiecéze. Ve funkci 14. olomouckého arcibiskupa zůstal tři dekády, než jej v roce 2022 papež František jmenoval arcibiskupem pražským.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
29. 9. 2022|

30 let zpět: Lesní požár u Tisé na Děčínsku

Letošní požár v Českém Švýcarsku trval tři týdny a zachvátil tisíc hektarů lesa, čímž se stal největším v novodobé české historii. O poznání menší ohnivá kalamita, zachycená v reportáži ze září 1992, se odehrála jen o kus dál ve skalách u Tisé. A stejně jako letos i tehdy bylo jednou z příčin nezvykle suché léto.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
23. 9. 2022|

30 let zpět: Poslanci rozhodovali o vydání Sládka

Mandátový a imunitní výbor Federálního shromáždění 22. září 1992 doporučil vydat poslance Miroslava Sládka k trestnímu stíhání. Důvodem byly urážky prezidenta Václava Havla, jichž se předseda republikánů dopustil předchozího roku. Sám Sládek se televiznímu štábu odmítl k věci vyjádřit. K hlasování se poslanci dostali až druhého dne, kontroverzního politika však – navzdory očekávání zmíněnému v reportáži – policii nevydali.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
22. 9. 2022|

30 let zpět: Divadlo Bez zábradlí zahájilo svou první sezonu

Pražské Divadlo Bez zábradlí vzniklo roku 1991 odchodem několika herců z Divadla Na zábradlí. V čele s hercem Karlem Heřmánkem pak zahájili svou první divadelní sezonu v září 1992 na scéně divadla Gong ve Vysočanech.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
21. 9. 2022|

30 let zpět: Levicové strany utvořily koalici

Před parlamentními volbami v červnu 1992 se zformovala nová koalice levicových stran – KSČM a Demokratické levice ČSFR. Dohromady pak tyto strany získaly 35 mandátů. V září téhož roku se k uskupení přidaly další levicové strany a hnutí. Dohodu o vzájemné spolupráci podepsali jejich zástupci na mítinku v Ostravě.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
19. 9. 2022|